Historie

Bekijk ook

Wassen in de drinkbakken van de koeien

vv VRC is de afkorting van voetbalvereniging Veenendaalse Racing Club. In het jaar 1952 richtte een groep enthousiaste mensen deze club op, toen vv Veenendaal haar zaterdag afdeling ophief. In het 1e jaar van haar bestaan heette de club Geel-Blauw. Na protesten van andere verenigingen is de naam in 1953 veranderd in vv VRC.  Tot de oprichters behoorden o.a. J.H. Jansen, Ries van Kooten (1ste voorzitter en trainer), Bertus van Kooten, Gert Keuken, Johan van de Weerthof, Evert Davelaar, Jan Budding en Toon Rebergen.

VRC is begonnen op het veld van Triangel Boys in de buurt van het Kostverloren. Al gauw werd een nieuw veld aan de Brinkersteeg aangelegd. De toenmalige faciliteiten logen er niet om. Er moest omgekleed worden in de deel van de naast gelegen boerderij. Wassen gebeurde in de drinkbakken van de koeien, die op hun beurt elke zaterdag naar de wei moesten omdat er gevoetbald moest worden. Later kreeg VRC er op een ander weiland een 2e veld bij. Dit veld lag aan het “Rooie Marie pad”. Een aantal jaren daarna werd dat weiland ingeruild voor een mini sportpark (2 wedstrijdvelden en een trainingsveld)  op de Middellaan. Dit mini sportpark werd gedeeld met de honkbal vereniging Blue Socks en lag bij de ingang van het “Rooie Marie pad”. Dit pad liep van de Middellaan naar de Cuneraweg en was vernoemd naar boerin Marie de Rooi die aan dit pad woonde.

Foto uit 1952: staand 4e van links Geert Reininga, 2e van links Bertus van Kooten 5e van links Johan van de Weerthof en zittend 3e van links Evert Davelaar (beide behorend tot de oprichters van VRC)

VRC startte in de 4e klasse van de KNVB. In 1957 promoveerde VRC naar de 3e klasse onder leiding van de heer M. van Kooten, die op dat moment zowel trainer, speler als voorzitter van de vereniging was.  In 1969 promoveerde VRC naar de 2e klasse in het amateurvoetbal.  Dit was toen de allerhoogste klasse van het zaterdag amateurvoetbal. VRC speelde toen o.a. tegen GVVV en IJsselmeervogels. VRC kwam dat jaar in de nacompetities 1 doelpunt te kort om te kunnen promoveren naar de nieuw te vormen 1ste klasse. IJsselmeervogels promoveerde dankzij dat ene doelpunt wel. Trainer was Gert van de Weerthof. Gert was een oud prof-speler van o.a. Vitesse en PEC Zwolle. Na zijn professioneel loopbaan werd hij trainer van VRC. Het waren gloriedagen van VRC. Enkele bekende namen uit die periode: Piet en Gerard Hasselaar, Rien van Engelenburg, Piet Mulder, Bert van de Weerthof en Cor Aalbers.

Verhuizing naar sportpark Spitsbergen

In 1978 kwam de lang verwachtte en ook noodzakelijke verhuizing naar sportpark “Spitsbergen” (zie kader) in Veenendaal-Oost. Jan Hessels Mulder was in die periode voorzitter van VRC. Andere bestuurders uit die tijd: Johan van de Weerthof (2e voorzitter), Theo van Kesteren (secretaris) en Geert Reininga (penningmeester). Onder hun leiding bereidde VRC zich voor op de verhuizing naar Veenendaal-Oost en groeide VRC van een klein clubje naar een prachtig bloeiende vereniging die het nu nog steeds is. Vanwege hun zeer grote verdienste zijn zij daarom terecht opgenomen in eregalerij van VRC.

Jan Hessels Mulder

De verhuizing in 1978 naar het sportpark “Spitsbergen” in de nieuw wijk Veenendaal-Oost was een gouden greep. Het aantal jeugdleden groeide explosief. Van 5/6 teams groeide VRC in korte tijd naar 25/30 teams.

Eind jaren 80 werd er daarom door de toenmalige trainer van de A1 Klaas van Hal het eerste jeugdopleidingsplan opgezet. Hij schreef een programma welke de jeugd van VRC naar een hoger niveau bracht. De jaren daarop kwam het resultaat. Door goede begeleiding en training heeft VRC haar jeugd naar de hoogste divisies van Nederland geholpen. VRC is er trots op dat diverse jeugdspelers de overstap hebben kunnen maken naar het betaalde voetbal. O.a. naar Feyenoord, PSV, NEC, Top Oss en Vitesse.

Sportpark Spitsbergen

De eerste steen werd op 8 april 1978 gelegd, door één van de oprichters van VRC, Johan van de Weerthof. De steen is ingemetseld in één van de wanden van het VRC clubhuis. Links van het wedstrijdsecretariaat.

Het clubhuis en kleedaccommodatie zijn nagenoeg geheel gebouwd met eigen vrijwilligers. Een prestatie van formaat. VRC speelt nog steeds op dit sportpark. Nog altijd voldoet het complex, na ruim dertig jaar, aan de eisen van deze tijd. De ontwerpers en de bouwers waren hun tijd ver vooruit. Wij zijn hen er voor altijd dankbaar voor!

In de loop der tijd zijn er twee kleedlokalen en een instructielokaal bijgebouwd. In 2009 werd het sportpark en de kleedaccommodatie grondig gerenoveerd. De kleedaccommodatie heeft aan de binnenkant een geel blauwe look gekregen. Deze kleuren herinneren aan de allereerste naam Geel-Blauw.Het complex bestaat uit 10 kleedkamers, een massageruimte annex krachthonk, een clubhuis met diverse ontvangstruimtes, een jeugdspeelhoek en een instructielokaal. VRC heeft sinds 2018 de beschikking over 3 kunstgrasvelden en 2 natuurgras velden. Op alle drie de kunstgras is verlichting  aanwezig, waardoor alle drie de velden ook gebruikt worden als trainingsveld. Het hoofdveld heeft een overdekte zittribune. De tribune is in 2018 gerenoveerd en zijn voorzien van comfortabele gele en blauwe kuipstoeltjes. In 2018 is er tevens een groot full color scorebord geimpementeerd.

In juni 2014 en in juni 2015 is de kantine en het terras vernieuwd.  Het resultaat is een uiterst moderne maar gezellige uitstraling en een grote bar en snackcorner  

Sinds 1980 ook damesvoetbal bij VRC

Begin 1980 werd het damesvoetbal bij VRC geïntroduceerd. Voor die tijd was dat vrij uniek. In Veenendaal had alleen Unitas een damesafdeling. Gert Muhlack was de inspirator van de dames afdeling. Dames1 speelde jaren in de hoofdklasse van west1. In de hoogtij dagen waren er 3 damesteams. Toen de belangstelling afnam, besloot het toenmalige VRC bestuur om te stoppen met de Dames afdeling. Het complete team besloot om voor DTS in Ede te gaan voetballen. Tegenwoordig heeft VRC 1 vrouwenteam en 5 meisjes jeugdteams.

Gert Muhlack

Stijgende ledenaantallen

VRC is in 1952 begonnen met een 1 team (ongeveer 20 leden) en inmiddels gegroeid naar meer dan 1.300 leden. Het grootste deel daarvan is als voetballer actief. De jeugdafdeling groeit nog steeds. Eind 2010 werd Sem van de Wielen als 500ste jeugdlid ingeschreven. Een mijlpaal voor de vereniging. Sem werd op de Nieuwjaars receptie, door de jeugdvoorzitter Evert Klem en de jeugdsecretaris Anneke Rebergen voor een overvol clubhuis, in het zonnetjes gezet.

Sem van de Wielen, 500e jeugdlid van VRC in 2010.

Foto’s uit de oude doos