Algemeen, Uitgelicht

Bram is coördinator van het G-team van voetbalclub V.R.C.: ‘Dit was altijd een wens’

0 171

Bram Bargeman kent de waarde van een G-voetbalteam als geen ander. Een team voor mensen met een rugzakje noemt zijn zoon Ruben (29) het. Hij is zelf fanatiek aanvoerder van het team. Vader Bram is al jaren lid van voetbalvereniging Veenendaalse Racing Club (V.R.C.). Hij speelde er en trainde meerdere teams. Dat de club bij het opzetten van een G-team Bram als coördinator vroeg is dus geen verrassing.

Bron: In de buurt Veenendaal

Bram’s gezin ademt voetbal. Zijn vrouw liep als driejarige al op het voetbalveld en hun dochter Daphne (26) komt wanneer ze kan kijken naar een wedstrijd. “Na Ruben’s geboorte werd hij meteen lid van V.R.C.”, vertelt Bram glimlachend. Hijzelf werd als tiener lid van de vereniging. “Na een blessure kon ik niet meer verder met voetbal. Ik haalde met twintig mijn trainingsdiploma en ging verder als coach”, legt hij uit.

Positief

Wat V.R.C. volgens Bram onder andere zo’n goede club maakt is de openheid. “Er is veel te bespreken. Het bestuur luistert goed naar de leden”, legt hij uit. Dat bleek toen zoon Ruben in 2017 bij het bestuur aanklopte met de vraag een G-team op te zetten. “Iedereen reageerde positief. Ze stonden er meteen voor open”, vertelt Bram. Er was alleen één probleem: de kennis en ervaring ontbrak. Bram: ”Zo kwamen ze bij mij uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

Seniorenteam tijdens een training (foto: Bram)

Autisme

Dat Ruben anders was dan andere kinderen was al snel duidelijk. “We waren bij de kinderarts en daar bespraken we het. Ruben was toen drie. De arts bevestigde het, maar kon er verder weinig mee. In groep één trok de juffrouw aan de bel. Dat vond ze lastig, maar wij waren er juist blij mee. Op zijn zevende kreeg Ruben de diagnose autisme”, vertelt Bram.

Jubileum

Voetbal werd er bij Ruben met de paplepel ingegoten. Maar na drie jaar voetballen bij V.R.C. moest hij eraf. Bram: “Als er toen een G-team was geweest had hij zijn 25-jarig jubileum al gevierd”.

Die gedachte in combinatie met Bram’s passie voor de club en het voetbal zijn zijn drijfveer. V.R.C. telt twee G-teams: jeugd en senior. “Bij de jeugd is de gemiddelde leeftijd acht tot twaalf jaar. De senioren gaat van zestien tot soms wel vijftig”, vertelt Bram.

Onbeperkt wisselen

Wat G-voetbal bijzonder maakt is dat er zeven spelers van elk team op het veld staan. In plaats van elf. “Binnen de teams zijn grote verschillen. Maar iedereen voetbalt. Je mag onbeperkt wisselen. We gaan dus weleens met zestien man op pad voor een wedstrijd”, zegt hij met een lach.

Het spel blijft het belangrijkste. Bram geeft toe een fanatieke trainer te zijn. Toch is hij milder geworden. “Ik loop net zo blij het veld af als we hebben gewonnen als wanneer we verliezen en niemand boos is geworden”.

Tekst gaat verder onder de foto

Het jeugdteam tijdens een training (foto: Bram)

Geduld

Het coördineren en trainen van een G-team vraagt namelijk veel geduld. “Je moet op een andere manier communiceren. En accepteren dat iemand anders kan reageren dan verwacht. Bij de senioren zijn er naast mij vijf andere trainers. Één daarvan komt uit de zorg, de anderen zijn ex-voetballers. De mix van voetbal en de professionaliteit van de zorg is mooi”, zegt hij.

Ook bij de jeugd zijn er meerdere trainers. Het zijn vooral familieleden. Vertrouwen en geduld hebben om met de teams om te gaan is belangrijk. Bram: “Een meisje vertelde haar vader dat ze blij was dat ze hier geaccepteerd wordt. Dat er rekening wordt gehouden met haar. Dat is precies waarom ik G-voetbal leuk vind. Het gaat om veel meer dan de winst.”

Tekst gaat verder onder de foto

De jeugd tijdens een training in de zon (foto: Bram)

Doorgroeien

Groeien in de sport en op persoonlijk vlak is het doel voor de teamleden. “Je kijkt naar de mogelijkheden van elke speler. Je haalt eruit wat erin zit”, legt hij uit.

De positieve reacties geven de drive om door te groeien. “Een tweede team bij de senioren zou mooi zijn. We spelen nu al wedstrijden, maar dan spelen we met twee teams. Bij de jeugd hoop ik ook op meer spelers. Het team is nu te klein om competitie te spelen. Er zijn sowieso weinig jeugdteams. Maar ik hoor om mij heen dat steeds meer ouders op zoek zijn naar zoiets voor hun kind”, zegt Bram vol vertrouwen.

 

Toevoeging VRC: zou jij je zoon of dochter of jezelf ook kennis willen laten maken met G voetbal. Neem dan even per mail contact met Bram op coordinator-g-voetbal@vv-vrc.nl

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenementen

  • Geen evenementen

Toernooien

Bekijk hier het

Challenge

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy