Corona en wat adviseren wij en waar moet je zelf rekening mee houden

Nu het Corona virus zich uitbreid willen we jullie even op een aantal dingen wijzen welke wij als vereniging belangrijk vinden

• Bij de wedstrijden geef elkaar geen hand, elleboog mag of steek gewoon je hand op (als teken van hallo), geef dit ook door aan de tegenstander voordat je begint. Doe dit ook bij de trainingen;
  • Probeer indien mogelijk minimaal 2 meter van personen vandaan te blijven die verkouden zijn. Douche je na elke training of wedstrijd; Douche je om wat voor reden dan ook niet, was dan in ieder geval je handen voor- en nadat je getraind of gevoetbald hebt;
  • Val elkaar ook niet om de nek bij een doelpunt;
  • Om risico te voorkomen, vragen wij je om thuis te blijven (van zowel training als wedstrijden) als je verkoudheidsklachten EN koorts hebt. Overleg bij een van de twee met de leider/trainer wat verstandig is;
  • Indien je symptomen 24 uur niet meer voorkomen kun je ervan uitgaan dat het over is.

VRC volgt de komende dagen/weken nauwlettend de richtlijnen van de KNVB, RIVM en/of gemeente Veenendaal.

‘De KNVB raadt aan de adviezen en maatregelen van het RIVM en de GGD op te volgen.

Nu er de afgelopen dagen meer corona besmettingen in Nederland bekend zijn geworden, krijgen jullie hier waarschijnlijk veel vragen over. Wij ook en daarom willen wij jullie hierbij graag wat meer duidelijkheid geven over dit thema, zodat jullie dit ook kunnen meegeven aan iedereen die zich tot jullie wendt.

Omdat wij als voetbalbond niet de expertise in huis hebben om dergelijke gezondheidsrisico’s goed in te kunnen schatten – anders dan met de bekende hygiënische maatregelen zoals handen wassen, niezen in de binnenkant van de elleboog etc. – staan wij in nauw contact met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. We houden alle berichten nauwlettend in de gaten en nemen hun advies uiteraard over.

RIVM en GGD

Mochten er op basis van het advies van de RIVM en GGD door de (lokale) overheden (gemeentes, veiligheidsregio’s, ministeries) maatregelen worden genomen die het voetbal en/of evenementen met veel bezoekers raken, dan zullen wij die opvolgen en wij raden jullie natuurlijk aan dat ook te doen.

Maar mochten de (lokale) overheden bepalen dat wedstrijden gewoon door kunnen gaan, dan volgen wij dit standpunt en dan zullen de wedstrijden om die reden ook niet door ons worden afgelast.

INFORMATIE RIVM

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

• Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Contact met je huisarts

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

• China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Iran
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt.  Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.