Elke dag wel even naar VRC

Off 215

Hij is lid van verdienste bij VRC en speelde enkele seizoenen in het eerste team; Henk de Roos. Vrijwel iedereen bij de club kent de inmiddels 66-jarige en De Roos kent er vrijwel iedereen. ,,VRC is mijn tweede huis. Ik heb zelfs een eigen plek aan de bar.”

Bron Veenendaalse krant / Jeroen van der Veer

Als De Roos eenmaal over zijn voetballoopbaan bij VRC begint, ontstaat er een grote lach op het gezicht. De inwoner van Veenendaal maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste en zo’n tien jaar was hij onderdeel van de selectie. ,,Vooral het duel tegen IJsselmeervogels was prachtig. Duizenden mensen langs de lijn, maar helaas verloren we. Het was buitenspel en nota bene onze eigen grensrechter stak zijn vlag niet omhoog. Hierdoor verloren we met 3-2.”

TWEELING De 66-jarige kan uren doorpraten over de wedstrijden die hij heeft gespeeld. Zo stond hij samen met zijn tweelingbroer binnen de lijnen en samen met hem beleefde hij mooie momenten. ,,Wij hadden twee tweelingen in het team en een keer had een scheidsrechter dat niet door. Opeens legde hij het spel stil en riep hij de aanvoerder bij zich. Vroeg de beste man zich af hoe het kon dat ik op twee plekken tegelijk kon lopen. Dat is toch schitterend?”

De Roos was een speler die het moest hebben van zijn werklust, wat hij combineerde met zijn talent. Als rechtshalf speelde de in Arnhem geboren voetballiefhebber de nodige wedstrijden en rond zijn 27e nam hij afscheid van selectievoetbal. ,,Anderen waren simpelweg beter. Zij speelden dus logischerwijs en ik daardoor minder. Toen ben ik naar een lager elftal gegaan.”

CLUBLIEFDE De liefde voor VRC groeide met de dag en nog altijd is hij een vast gezicht in de kantine. Na zijn spelersloopbaan deed De Roos veel vrijwilligerswerk. Zo werd de bar onder andere door hem -en met anderen- gebouwd. ,,Ik ben er elke dag wel even te vinden. Gaan we met wat ouderen klussen, het terrein schoonmaken en een bakkie koffie drinken. Heerlijk vind ik dat. Je blijft daardoor onder de mensen en je kunt iets voor het clubje betekenen.”

Door de club werd hij beloond met de titel ‘Lid van verdienste’ en daar is hij maar wat trots op. VRC zit in zijn hart en zal daar altijd blijven. ,,Ik kijk ook elke thuis- en uitwedstrijd van het eerste. Of er een verschil is met het voetbal van vroeger? Och, hou maar op. In mijn tijd speelden wij als echte mannen. Deelde je soms een harde tik uit, maar incasseerde je ook. Dat is nu niet meer. Alles moet maar mooi.”

DERBY Omdat hij vrijwel altijd bij VRC is, kan hij niet bij zijn zoon kijken. Ronald de Roos is trainer van Panter en binnenkort spelen beide ploegen tegen elkaar. Aan een voorspelling durft Henk de Roos zich niet te wagen. ,,Ik kijk wel uit. Natuurlijk gun ik mijn zoon het beste, maar VRC ook. Het is wel leuk dat ik weer eens bij Ronald kan kijken. Op papier heeft VRC een beter team, maar vooral bij Panter weet je het nooit. Het zal een mooi duel worden en laten we hopen dat de beste wint.”

Bekijk hier het toernooischema 2018