Algemeen

Jeugd breekt niet meer door bij topamateurs

0 524

Hieronder een artikel uit de Gelderlander van zaterdag 4 mei, waarin de Gelderlander het doorstromen van eigen jeugdspelers belicht. In het artikel een interview met Rene van Maasakkers (jeugdvoorzitter van GVVV), Ton Schoeman (jeugdvoorzitter DOVO), Wouter van der Ward (Technische Commissie WAVW) en onze eigen voorzitter Gerrit Jan van de Weerthof.


GVVV

De tijd dat eigen jeugdspelers van hoog spelende amateurclubs direct doorstroomden naar het eerste elftal, is voorbij. Bij GVVV is dat al jaren het geval.

Van EIT HENDRIKS

Twintig jaar geleden speelde GVVV op het hoogste amateurniveau in de hoofdklasse B. Wie het elftal van de toenmalige trainer Bert Hendriks bekijkt, komt de namen tegen van onder meer Johan de Man, Marco van de Pol, Edwin Kampert, Jan van Rabenswaay en Moslin Adnane. Jongens opgegroeid bij de club.

In zijn voorwoord in de presentatiegids schreef Hendriks het volgende: ‘Opnieuw zijn er weer enkele jeugdspelers in de selectie opgenomen. Niet direct voor een basisplek, maar je weet maar nooit. Wat goed is komt snel!’

In latere gidsen komen dergelijke citaten bijna niet meer voor. Steeds minder eigen jeugdspelers bleken de stap naar het eerste te kunnen maken. In het huidige elftal van GVVV valt slechts een enkele echte Blauwe te ontdekken. Met aanvoerder Roy Terschegget, Taoufik Adnane en Wilco den Hartog houdt het aantal spelers op dat bij GVVV de eerste schreden op het voetbalveld zetten. Alle drie probeerden tussentijds hun geluk elders, maar keerden terug op het oude nest.

Rene van Maasakkers, de jeugdvoorzitter van GVVV, heeft wel een aantal verklaringen waarom het jeugdspelers van zijn club maar mondjesmaat lukt om naar de hoofdselectie door te stromen.

,,Het niveauverschil is gewoon te groot. De kloof tussen het hoogste juniorenteam en het eerste elftal is in de loop der jaren alleen maar groter geworden. Enerzijds omdat onze grootste jeugdtalenten al in een vroeg stadium worden weggeplukt door bvo’s, anderzijds omdat ons eerste elftal op een steeds hoger niveau is gaan voetballen.”

Verder denkt Van Maasakkers dat de jeugd meer keuzes heeft. ,,Vroeger was er bijna alleen voetbal, tegenwoordig hebben jongeren een scala aan mogelijkheden om zich te ontspannen. Maar ook een omslag in mentaliteit speelt een rol. Het geduld om in het tweede team te rijpen, te wachten op de volgende stap, is er bijna niet meer. Daarvoor gaan ze liever bij een club op een lager niveau in het eerste spelen. Clubgebondenheid is bij heel veel jongeren verdwenen. Jammer.”

Toch blijft GVVV veel energie in de jeugdopleiding steken, vertelt Van Maasakkers. ,,Onze jeugdopleiding is door de KNVB gecertificeerd. In 2017 ontvingen we het certificaat Lokale jeugdopleiding. Wij bieden talenten uit de regio de mogelijkheid om zich bij ons te ontwikkelen. Ons streven is dat alle selectieteams in de toekomst op landelijk niveau spelen, waardoor de stap omhoog gemakkelijker te maken is. Een grote uitdaging voor ons als jeugdbestuur. Daarvoor hebben we geïnvesteerd in gediplomeerde trainers, zodat de selectieteams verzekerd zijn van een optimale begeleiding.”

Maar op welk niveau er ook bij GVVV gespeeld wordt, centraal staat volgens Van Maasakkers het belang en de ontwikkeling van het individu. Per jaar worden twee tot drie jeugdige talenten bij GVVV door bvo’s opgepikt. ,,Met die kinderen blijven we contact houden en begeleiden we als het nodig is. Waarom? Omdat we hopen dat ze weer bij GVVV terugkomen als ze in het betaalde voetbal niet geslaagd zijn.” Via interne en externe scouting wil GVVV het niveau van de jeugdafdeling opkrikken. Het uiteindelijke doel blijft om spelers op te leiden voor het eerste elftal. ,,Alleen als selectieteams op het hoogst mogelijke niveau spelen en we in staat zijn om talenten aan boord te houden kan er weer een gezonde doorstroming op gang komen”, meent Van Maasakkers.


DOVO
Aan de A-selectie van DOVO voor volgend seizoen werden onlangs drie spelers uit de onder 19 toegevoegd.Ook vorige zomer was dat het geval met een vijftal.
Van HENK BROUWER

Het maakt deel uit van het beleidsplan van de interne opleiding bij de derdedivisionist. Jeugdvoorzitter Ton Schoeman geeft aan dat DOVO in de jaren negentig een goede opleiding had, waaruit heel veel spelers een basisplaats in het eerste team veroverden. ,,In de jaren daarna zakte de opleiding weg. Dat paste eigenlijk niet in de ontwikkeling van een club als DOVO.”

Er werd vervolgens met een aantal mensen een beleidsplan opgesteld met als één van de doelstellingen om binnen vijf jaar alle selectie-elftallen vanaf de onder 13 op het hoogste niveau te laten spelen. ,,Dat is ons binnen drie jaar gelukt. Belangrijk is dat er goede trainers opzitten. We hebben Michael Brussen aangesteld als coördinator van het geheel.”

,,De JO19 van DOVO speelt in de derde divisie en heeft zelfs kansen om nog hogerop te komen”, vervolgt Schoeman. ,,In aanleg is dat de directe lijn naar de A-selectie. Maar dat begint eigenlijk al veel eerder. Om de juiste spelers te krijgen hebben we een interne scouting opgezet. En vanaf de onder 15 gaan we ook bij andere clubs kijken. Dat ligt soms wel gevoelig in de verstandhoudingen met andere clubs. Daar letten we op.”

De doorstroming naar de A-selectie en vervolgens ook kansen op speeltijd vraagt veel overleg, stelt Schoeman. ,,Nauwkeurig overleg met de technische staf van DOVO 1 en het maken van een afweging voor de toekomst vraagt veel aandacht. In principe krijgt een speler een stageplek voor twee jaar.”

De vijf spelers die dit seizoen hiervoor in aanmerking kwamen, konden rekenen op wat speelminuten, maar daar bleef het bij. Alleen doelman Tim van de Weerdhof staat regelmatig tussen de palen. ,,Hij heeft nu de mogelijkheid om te laten zien wat hij kan. Voor de andere spelers is dat nog niet gelukt. Vaak volgt dan de overgang naar een andere club. Dat vinden we jammer. Er is altijd hoop dat ze het nodige geduld, gekoppeld aan de juiste instelling, kunnen opbrengen. Maar dat blijkt heel moeilijk en dat vind ik spijtig.”


WAVW (Zoeken in regio)

Eersteklasser WAVV telt op het moment drie spelers in de selectie die zijn opgegroeid bij de club.

Aanvoerder Mike Jansen, Michael van Schaik en Marvin van den Born zijn ook allen basisspeler in het elftal van trainer Ronald Lieftink. Komend seizoen start WAVV met een standaard zaterdagelftal. ,,Het zaterdagteam moet voor spelers uit eigen jeugd de stap naar het eerste van de zondag kleiner maken”, geeft Wouter van der Wardt aan. Hij vormt samen met Dennis Gerritsen de TC bij WAVV. Daarnaast is het duo als assistent trainer en teammanager/keeperstrainer betrokken bij het eerste zondag elftal. ,,Voor het eerste van de zondag ligt de focus op spelers uit de regio. Aangevuld met zo veel mogelijk jongens uit eigen gelederen, moet het een herkenbaar elftal worden. Dat zal de eerste jaren lastig zijn omdat we weinig jeugdspelers hebben die op dit moment de stap kunnen maken.”


VRC (Jeugd behouden)

,,Wij streven ernaar dat 75 procent van onze A-selectie uit eigen jeugd bestaat,” verwoordt Gerrit Jan van de Weerthof de ambities van VRC.

Toch heeft de tweedeklasser besloten het roer om te gooien en met vergoedingen te gaan werken: ,,We probeerden de spelers door middel van een goede opleiding vast te houden, maar het is gebleken dat dat niet altijd lukte. Spelers zijn soms ongeduldig, komen niet meteen in het eerste elftal en blijken dan vatbaar voor derde- en vierdeklassers die met vergoedingen werken.”

De Veenendaalse voorzitter is duidelijk over de vergoedingen: ,,Die zijn er vooral om de jeugd aan boord van VRC te houden. Ze moeten de toekomst bij VRC zien.” VRC trekt niet aan jeugdspelers van andere clubs: ,,Je hebt natuurlijk elk jaar de nodige overgangen, maar wij benaderen niemand. We hebben een grote jeugdafdeling.”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toernooien

Bekijk hier het

Evenementen

  • Geen evenementen

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy