Algemeen, Sponsors, Uitgelicht

Jubileum snoepwinkel Z & Z (Sponsor VRC)

0 313

IN DE SNOEPWINKEL GAAT HET VAN SEIZOEN NAAR SEIZOEN

Al een kwart eeuw zorgt snoepwinkel Z & Z in de binnenstad van Wageningse voor blije gezichten. Eigenaar Albert Raterink hoopt er nog een paar jaar aan vast te plakken. ,,Wij zijn van een uitstervend ras.”

Bron: De Gelderlander / Bart Eulen en foto’s Herman Stöver

Tevreden sloft Albert Raterink (53) door zijn winkel. De nieuwe collectie paashazen – van groot tot klein – is net uitgestald. Ze kijken de komende weken uit op de truffeldoosjes en koekblikken, aan de overkant. ,,In de winter staat het daar vol met chocoladeletters”, vertelt de ondernemer. ,,Zo leef je van seizoen tot seizoen.”

Wat sinds de oprichting van zijn snoepwinkel Z & Z (dat ‘zo veel en zo lekker’ afkort) altijd hetzelfde is gebleven, is de dropboetiek: een meterslange muur met tientallen bakken snoepgoed. Bij iedere smaak hangt een eigen schep. Aan de klant om te bepalen hoe vol de zak wordt.

,,Van mensen met een rollator tot jonge kinderen, iedereen wordt daar blij van”, weet de eigenaar. ,,Ze lopen hier allemaal met een tevreden gezicht door de winkel.”

Zelf is Raterink niet anders gewend. Hij groeide op in de Jamin-filialen van zijn ouders in Renkum en Veenendaal. ,,Dat waren de hoogtijdagen van het snoepgoed. Het was al vroeg mijn eerste baantje.”

Eind jaren 90 begon hij voor zichzelf. ,,Wageningen had destijds al twee snoepwinkels in de Hoogstraat. Maar mijn vrouw en ik durfden het wel aan.” Niet veel later sloten ketens Drop-Inn en Jamin hun locaties in Wageningen. ,,Dat was wel onze redding”, biecht de ondernemer op. ,,Wij zijn van een uitstervend ras.”

 

 

Pindarotsjes

Toch is het juist de authenticiteit van zijn producten die nog steeds veel klanten trekt. ,,Winegums en Harlekijntjes doen het hier al 25 jaar goed. Bij de chocolade zijn het vooral de pindarotsjes die over de toonbank vliegen. Persoonlijk ook mijn favoriet, trouwens.”

,,En het is best moeilijk om daar dan vanaf te blijven”, zegt Raterink. ,,In de winkel lukt het nog aardig, maar je neemt zo makkelijk een zakje mee naar huis. Ik heb mezelf nu afgeleerd om na het eten nog een greep uit de snoeppot te nemen.”

Toch is het snoepen wel iets gezonder geworden, meent de winkelier. ,,Suikervrij, lactosevrij, glutenvrij. We kunnen er niet meer omheen en verkopen het allemaal. En 30 procent van de tijd spreken we hier Engels, door alle internationale studenten vanuit de universiteit. Ze zoeken allemaal een leuk souvenirtje. Stroopwafels zijn niet aan te slepen.”

Zijn oudste zoon Arne werkt nu ook een paar dagen per week in de zaak. ,,We hebben afgesproken dat hij het een tijdje gaat proberen, zodat hij het werk een beetje kan proeven”, vertelt Raterink. ,,Het is geen makkelijk werk. Je gaat er nooit rijk van worden. Maar als je het leuk vindt om klanten blij te maken, is het een geweldige baan.”

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenementen

  • Geen evenementen

Toernooien

Bekijk hier het

Challenge

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy