Algemeen, Uitgelicht

Om over na te denken………………..

0 511

Er komen steeds meer berichten in de media over voetbalclubs waarbij leden besmet zijn geraakt met corona. Met als gevolg dat wedstrijden niet doorgaan en sportparken geheel gesloten worden.  Zie enkele media berichten onder aan dit bericht.

Ook bij ons kan dit voorkomen. Het covid-19 virus houdt niet op bij ons sportpark.

Blijf dus thuis als je de uitslag van de test nog niet weet, als iemand in je huishouden positief is getest, of als je nauw contact hebt gehad met een besmette patiënt of als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt.

Wij vragen iedereen in dat geval met klem dus NIET naar VRC te komen.

Het zit in onze genen om na een wedstrijd of training gezellig met het team voor de derde helft bij elkaar te zitten. Dat kan nu helaas niet meer. Het team zal zich daarom moeten opsplitsen en meerdere tafels en stoelen moeten gebruiken. De tijd van waarschuwen hebben we nu wel gehad. Teams die zich hier niet aan houden, kunnen de toegang ontzegtd worden. Laat het niet zover komen

Wij doen nogmaals een dringend beroep op iedereen om zich aan de corona regels van het RIVM en de specifieke regels van VRC te houden. 

Duel Groot-Ammers 3 en SV Meerkerk 2 gestaakt na coronabesmetting, beide kantines gesloten

30-8-2020 / Bron: Regio-Voetbal

Het bekerduel tussen VV Groot-Ammers 3 en SV Meerkerk 2 is in de rust gestaakt, nadat een speler van Groot-Ammers een positieve uitslag terugkreeg van zijn coronatest.

De speler kreeg het bericht in de rust. Als gevolg werden alle andere wedstrijden op het complex gestaakt. Ook de kantine ging dicht.

Op het complex van Groot-Ammers werd de kantine eveneens gesloten.

SV Meerkerk heeft inmiddels contact gehad met de GGD. Er zou geen reden tot grote zorg zijn. Volgens de GGD is voor een besmetting een contactperiode van 15 minuten nodig. De speler zou zich niet in de kantine hebben bevonden.

Voorzitter van SV Meerkerk, Sjaak Versluis, noemt het een ‘domme actie’, maar is blij dat er geen aanleiding is tot ingrijpende maatregelen. De club mag in principe haar deuren weer openen.

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden heeft ook gereageerd en is bepaald niet te spreken over het voorval:

Schandalige actie. Als je op je testuitslag wacht, blijf je binnen. Je gaat zeker niet voetballen en teamgenoten en tegenstanders in gevaar brengen. @sv_meerkerk heeft goed gehandeld door direct alles stil te leggen”

Voetbalclubs in Noardeast-Fryslân sluiten complexen vanwege coronabesmettingen

12 aug 2020 / Bron: Omrop Fryslân

Meerdere voetbalclubs in de regio Noardeast-Fryslân hebben besloten hun sportcomplexen dicht te gooien, omdat spelers van de clubs positief zijn getest op het coronavirus.

’t Peeske legt trainingen en wedstrijden stil vanwege corona

Voetbalvereniging ’t Peeske heeft tot en met dinsdag 1 september alle activiteiten stilgelegd.

30-08-20 / Bron : De Gelderlander

Dit in verband met gevaar op het coronavirus. ,,Zondagochtend is geconstateerd dat er, buiten de vereniging, de afgelopen dagen door een aantal leden direct contact is geweest met een persoon die besmet is met het COVID-19 virus‘’, meldt het bestuur van ‘t Peeske. ,,Deze personen zijn verzocht zich te laten testen en de richtlijnen van de GGD en het RIVM op te volgen. Tot de uitslag bekend is wordt er niet getraind en worden er geen wedstrijden gespeeld. Woensdag zal meer duidelijk worden hoe we verder gaan.”

Om die reden ging zondagmiddag de bekerwedstrijd ‘t Peeske-Sprinkhanen niet door.

Nieuwe datum voor bekerduel De Merino’s

 30 augustus / Bron: Regiosport

Het bekerduel tussen De Merino’s en Montfoort wordt dinsdagavond alsnog gespeeld. De aftrap in Veenendaal is om 20.00 uur.

Het duel zou eigenlijk zaterdag gespeeld worden, maar dat ging niet door. Doordat er bij Montfoort corona-besmettingen zijn geconstateerd en de club geen enkel risico wil(de) lopen, ging er een streep door de wedstrijd in Veenendaal. Nu heeft de KNVB het duel dus vastgesteld voor komende dinsdag.

Inmiddels 9 spelers Silvolde positief getest op coronavirus

29-08-20 / Bron: De Gelderlande

Hoofdklasser Silvolde heeft inmiddels 9 spelers die besmet zijn met het coronavirus.

Afgelopen donderdag werd bekend dat 1 selectiespeler besmet was geraakt. Uit voorzorg werd de training van donderdag afgelast en werden de andere 21 spelers en de trainers, die dinsdag op de training hadden bezocht, getest. Uit die testen bleek dat er nog  veel meer spelers besmet waren geraakt.

De selectie van Silvolde gaat tot en met komende donderdag in quarantaine. Het is nog onzeker of de eerste competitiewedstrijd op 6 september, thuis tegen RKAVV, doorgang kan vinden.

Amateurclubs onder hoogspanning door corona: wel voetbal, geen gezelligheid

23 augustus 2020 / Bron RTL Nieuws

Besmettingen bij spelers, tienduizenden euro’s verlies en clubs die de hele boel op slot moesten gooien. De duizenden amateurvoetbalclubs voeren een harde strijd tegen corona. Sommige clubs voelen zich aan hun lot overgelaten. “Er wordt veel te makkelijk over gedacht.”

“Je houdt je liever bezig met kampioensfeestjes, dan met corona.” Tom Platvoet, voorzitter van voetbalvereniging De Esch uit Oldenzaal, valt maar meteen met de deur in huis.

De amateurclub met 600 leden kampt momenteel met twee coronagevallen. Twee jonge leden. Toen de voorzitter dat hoorde? “Schrikken, al gaat het met de zieken gelukkig goed.”

Geen enkel risico

In Oldenzaal werd meteen een heel plan uit de grond gestampt. De GGD werd ingeschakeld, bron- en contactonderzoek gestart, leden getest.

“We wachten nog op wat testuitslagen, daarom hebben we alle selectieteams stilgezet. We missen een belangrijk toernooi. Balen, maar je moet. Je neemt het zekere voor het onzekere.”

Besmettingen zijn niet gek

Bij de KNVB kennen ze de verhalen. Overal in het land kampen clubs met besmettingen. “Ruim 1,2 miljoen mensen voetballen. Niet zo gek natuurlijk, dat er besmettingen tussen zitten”, zegt Jaap Paulsen van de voetbalbond.

Cijfers worden er niet bijgehouden, een protocol is er wel. “Zover wij nu weten, vormen voetbalclubs nu geen brandhaarden. Besmettingen blijken vaak in huiselijk kring voor te komen. We zien clubs heel alert optreden.”

‘Geen beleid’

Maar uit het noorden van het land klinkt kritiek. Douwe Ploeg van het Friese SC Berlikum vindt dat de KNVB er veel te makkelijk over denkt.

“Ja, er is een protocol. Maar is er beleid?”, zegt Ploeg. “De clubs zijn verantwoordelijk. In onze kantine mogen met de huidige regels 15 mensen. Die moeten reserveren en de club moet erop toezien dat de regels worden gehandhaafd. Hoe ga je dat praktisch uitvoeren? De KNVB zegt wel zo makkelijk dat ze geen problemen voorzien, ik kan me dat gewoon niet voorstellen.”

Geen frikandellen

Ze nemen in Friesland daarom geen risico: er wordt gevoetbald, maar de kantine blijft potdicht. Geen gezelligheid met frikandellen en kantinemuziek dus zolang er voor de horeca strikte regels gelden.

Ploeg ziet geen andere keuze: “In de rust kunnen toeschouwers koffie halen, via looproutes. Maar de kantine blijft dicht. We kunnen er gewoon niet op toezien dat de regels continu gehandhaafd blijven en de club is verantwoordelijk.”

Duidelijke protocollen

Bij besmettingen op een club zijn de richtlijnen van de overheid leidend. Het lid blijft thuis en de GGD wordt ingeschakeld. Er volgt een bron- en contactonderzoek en in overleg met de GGD moet bepaald worden hoe verder. Teams thuishouden? Wedstrijden afzeggen? Club dicht?

De KNVB geeft toe: “We krijgen ongetwijfeld te maken met wedstrijden die niet door kunnen gaan vanwege corona en ingehaald moeten worden. Er zijn ook grijze gebieden, dan moeten we maatwerk leveren. Dat zal nog een heel gepuzzel worden. Het wordt zeker geen makkelijk seizoen.”

Hele park dicht

Daar weten ze bij VV Gilze alles van. “We hebben afgelopen maandag besloten het hele park dicht te gooien. We hebben acht besmettingen”, zegt voorzitter Aimé Cruijsbergs.

Moeilijk besluit? “Dat werd geen grote discussie; iedereen was het daar wel over eens. Je wil in het dorp niet bekendstaan als een superspreader.”

Dramatisch voor de portemonnee

Niet alleen jammer voor sport, ook voor de portemonnee. “We hebben sinds het virus 80.000 euro aan omzet misgelopen. Dat komt vooral omdat we kantine-omzet missen”, zegt voorzitter Cruijsbergs.

“Gelukkig blijven de sponsors ons trouw, ondanks dat we ze een brief hebben gestuurd waarin we uitleggen dat ze zich nu vooral niet verplicht hoeven te voelen.”

Ook in het oosten van het land voelen ze het. De Oldenzaalse club hoeft nog niet op een houtje te bijten, want er is de afgelopen jaren zuinig geleefd. “Maar dit moet geen drie jaar duren”, zegt voorzitter Platvoet.

In Friesland springt ook de gemeente bij als een vereniging in geldproblemen dreigt te raken. “Maar we hebben gelukkig nog geen geldzorgen.”

Regelingen

De KNVB ziet bij sommige clubs dat het water ze aan de lippen staat.  Sponsoren trekken zich terug en de kantine-inkomsten kelderen.” Hoeveel clubs gebruikmaken van regelingen, kan de KNVB niet zeggen.

“Er zijn verschillende soorten regelingen waar aanspraak op gemaakt kan worden. We sluiten absoluut niet uit dat clubs gaan omvallen.”

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenementen

  • Geen evenementen

Toernooien

Bekijk hier het

Challenge

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy