The Champ zegt niet zomaar ‘nee’ tegen een carnavalsplaat

”Het is een gekkenhuis”, zegt Pieter de Jongh (50). ”Alle talkshows en productiemaatschappijen hangen aan de lijn. Ik laat nu alles regelen door Chris Woerts (sportmarketeer, BA). Het is heel simpel: ik moet nu van alle aandacht profiteren. Ik ben zelfs benaderd voor een carnavalsplaat. Daar zeg ik niet bij voorbaat ‘nee’ tegen.”

Bron: De Gelderlander / Bert Admiraal

De Jongh wordt platgebeld sinds hij een maand geleden viraal is gegaan met zijn spraakmakende interview in steenkolenengels. De voetbaltrainer doet zijn verhaal via een Zoom-verbinding vanuit Maputo, de hoofdstad van Mozambique. The Champ, zoals hij zichzelf graag noemt, is sinds 2012 wereldburger met een exotische lijst aan landen achter zijn naam: Moldavië, Hongarije, Kenia, Zuid-Afrika, Mongolië, Rwanda, Swaziland en Zimbabwe.

Eerste stappen

Maar zijn eerste stappen als coach zette hij bij VRC, dat in 1997 de gok nam met de toen pas 26-jarige De Jongh. De coach herinnert zich nog veel van zijn twee jaar in Veenendaal en lepelt achteloos spelersnamen op. ,,Jan Schoppers, Alex Admiraal, Marc Hendriks, Mootje (El Morabet, BA).

We haalden de nacompetitie en verloren de beslissingswedstrijd voor promotie naar de hoofdklasse tegen Nunspeet. We werden weggecounterd. Doelman Julian de Vries was bloednerveus en Mootje had de avond ervoor gewoon gezaalvoetbald. We speelden voor 4000 toeschouwers in Ermelo. Jammer dat we verloren, anders had Veenendaal drie hoofdklassers gehad.”

Na een zwerftocht langs meerdere clubs was De Jongh in 2012 klaar met Nederland en de KNVB. ,,Ik werd steeds tegengewerkt. Ik werd niet toegelaten tot de trainerscursus, werd een paar keer geschorst. En het betaalde voetbal zag me niet staan.”

De Jongh, geboren en getogen in Asperen, maakte daarna veel mee: ,,Het is toch schitterend om in Kenia op een vliegveld door duizenden fans opgewacht te worden, omdat we het op een toernooi in Soedan beter deden dan verwacht? Een week later won ik met Leopards een streekderby voor ruim 40.000 toeschouwers. Dan kun je niet meer stuk.”

Zijn verblijf in Mongolië duurde slechts drie maanden. ,,Langer kon er gewoon niet gevoetbald worden door de kou. Het was er soms 35 graden onder nul. Ik heb het voetbal wel een stuk professioneler gemaakt.”

Vijf kogels door hoofd

De Jongh maakte ook de zelfkant van de maatschappij mee. ,,Ik was coach in Swaziland en had met Victor, de belangrijkste man van het land, afgesproken dat ik nog twee jaar zou blijven. Een uurtje later werd ik gebeld dat zijn lichaam was gevonden met vijf kogels in zijn hoofd.’’

Zijn bijnaam – The Champ – ontstond in Zimbambwe. ,,Bij The Highlanders werd ik Habulajana genoemd. Dat betekent messias of champion. Ach, toen ben ik die naam maar gaan gebruiken voor mijn filmpjes op Twitter”, zegt De Jongh. Zijn volgende halte als trainer? ,,De topclubs in Nederland zien me niet staan en op de andere clubs zit ik niet te wachten. Ik wacht wel af wat er komt, Azië zou zomaar kunnen.”