Algemeen, Uitgelicht, VRC 1

Veenendaalse naamgenoten met dezelfde interesse

Al bij de fotosessie in de Veenendaalse Hoofdstraat is het ijs gebroken tussen de trainers van VRC en De Merino’s, beiden gezegend met de naam Jan Gaasbeek. Twee liefhebbers die graag praten over voetbal, maar ook over andere zaken. De grote gemeenschappelijke deler tussen beiden is Sportvereniging Langbroek, waar ze gezamenlijk een periode van acht seizoenen beslaan.

Bron: De Gelderlander

Allereerst de naam, familie van elkaar?

JGM: ,, Ik heb het nooit laten uitzoeken, ik ben eigenlijk niet zo geïnteresseerd in het verleden. Maar er zijn heel veel mensen in Veenendaal die Gaasbeek heten. Misschien zijn we wel heel ver familie van elkaar.”

JGV: ,,Het is natuurlijk wel heel bijzonder, maar natuurlijk wel puur toeval. Het heeft wel tot mooie verwisselingen geleid. Ik heb met Roda’46 wel eens bij Huizen gespeeld en dan stond er in het programmablaadje een prachtig overzicht van de carriere van Jan Gaasbeek in het betaalde voetbal.”

Jan Gaasbeek (VRC) © Herman Stover

JGM: ,,Dat er dan ineens mensen op je afkomen en die dan vragen dat ik toch weg was bij SVL, maar er stond nog steeds Jan Gaasbeek bij.”

JGV: ,,Ik heb bij de amateurs van Ajax een keer een handtekening moeten zetten bij het hoofd van Jan in zo’n boek met plakplaatjes.”

JGM: ,,En dan maakt het echt niet uit dat ze de foto laten zien. Dan zeggen ze dat je er nu anders uit ziet.”

JGV: ,,Het werd in Langbroek trouwens nog mooier omdat daar ook nog eens een Jan Gaasbeek uit Langbroek liep.”

SVL is datgene wat de beide Jannen bindt.
Bij het noemen van de naam gaan beide gezichten in een grote glimlach.

JGM: ,,SVL is een club die voor altijd in mijn hart blijft. Gouden tijden. Ik heb er vijf seizoenen gezeten en ze wilden me voor nog een seizoen, maar het begon toch een beetje te knagen; ik twijfelde een seizoen er voor ook al.”

JGV: ,,Je moet er voor zorgen dat je niet door de achterdeur vertrekt bij zo’n club. Ik heb het er heel goed naar mijn zin gehad in die drie seizoenen. Er was in die tijd geen echte druk, het moest vooral leuk zijn. En let op he: niemand gelooft het, maar er werd helemaal niets betaald, terwijl er ook geen jeugd op niveau was. Spelers moesten er echt willen spelen.”

“En een humor: ik verloor daar de eerste wedstrijd en toen kwam de materiaal­man met een zaag aanlopen. ‘Zo doen we dat hier’, riep hij lachend”[/two_third]

JGM: ,,Zo’n warme club, alles was goed als je maar niet degradeerde. En een humor: ik verloor daar de eerste wedstrijd en toen kwam de materiaalman met een zaag aanlopen. ‘Zo doen we dat hier’, riep hij lachend.”

JGV: ,,Ik heb nog twee seizoenen het oude complex meegemaakt. Daarnaast lag een verschrikkelijke stinksloot. Ik ben daar twee keer in gegooid. De eerste keer toen we promoveerden en het seizoen erna toen we als door een wonder niet degradeerden.”

JGM: ,,Ik ben ook een keer in die sloot gegooid, maar toen was alles vernieuwd; het was niet zo’n erge stinksloot.”

JGV: ,,En bij elk doelpunt klonk het geluid van een haan over het sportpark. Het leek net of er een echte voor de microfoon werd gehouden.”

“Ik ben ook een keer in die sloot gegooid”

We hebben nu 2019 gehad, waarin VRC verrassend de nacompetitie haalde en De Merino’s degradeerde.

JGM: ,,Het was zo bizar. Het hele seizoen hebben we niet onder de streep gestaan. Het weekendje naar Portugal moesten we afzeggen en toen verloren we ook nog van Lelystad’67. Klaar.”

Jan Gaasbeek (De Merino’s) © BSR Agency

JGV: ,,Wij hadden een geweldige tweede periode waarin we twintig punten haalden. En toch eindigden we maar drie punten boven de degradatiestreep. In de nacompetitie had meer gezeten.”

En nu is alles anders.
In oktober eindigde De Merino’s-VRC in 8-2 en is het verschil tussen beide ploegen acht punten.

JGV: ,,Vergeet niet dat wij pas 15 keer gescoord hebben en De Merino’s al 48 keer, dat is het grote verschil. Onze doelstelling is om in de eerste helft van de tweede klasse te staan. De Merino’s zie ik als een van de favorieten, samen met Unicum.

JGM: ,,Natuurlijk moeten wij tot aan het einde meedoen. Daar hebben we ook de ploeg voor. Hoewel het een klasse lager is, is de lach weer terug op de gezichten, de belangrijke spelers begrijpen beter wat er van hen verwacht wordt. Daarom had ik graag nog een jaartje langer bij De Merino’s willen blijven. Maar alles is relatief: we hebben ziekte meegemaakt in ons gezin, dus dan blijkt maar weer dat voetbal wel heel betrekkelijk is.”

JGV: ,,Ik ben dit jaar voor het eerst opa geworden. Ik dacht eerst dat het ver van mijn bed zou zijn, maar het is werkelijk fantastisch. Dan is voetbal gewoon leuk om erbij te doen.”