Algemeen, Uitgelicht, VRC 1

Voetballeven lacht Kok eindelijk toe

Keeper kreeg maar geen kans en stond op het punt om VRC in te ruilen voor een andere club. Nu maakt hij deel uit van de Veenendaalse opmars in de tweede klasse.

Bron: De Gelderlander / BERT ADMIRAAL; Foto: HERMAN STÖVER

Hij is voor de tijd van het jaar nog behoorlijk uitgeslapen. VRC-doelman Max Kok is bakker bij ‘t Haverland en maakt lange dagen, zeker in de laatste dagen van het jaar. Maar ook gedurende het seizoen: ,,Ik moet er elke dag vroeg uit. Elke zaterdag sta ik om vier uur op. Dat houd ik goed vol; ik moet er gewoon op letten dat ik het in de dagen er voor niet te laat maak. Zo blijf ik na de training op donderdag nooit hangen.”

Mede door de inbreng van Kok, sinds de zomer de vaste doelman, is VRC de winterstop met een enorm goed gevoel in gegaan. Met elf punten uit de laatste vijf wedstrijden nestelt de ploeg zich in de langgerekte middenmoot van de tweede klasse G. Twee seizoenen moest de pas 20-jarige doelman geduld betrachten voor hij zijn kwaliteiten over een langere tijd kon tonen. ,,Eigenlijk te laat”, vindt de jonge doelman. ,,Vorig seizoen had ik er al recht op, maar de trainer (Kees van Rijswijk, red.) koos toen in alle omstandigheden voor Erwin Huijbens. Ik was het daar totaal niet mee eens en ik heb toen bedankt.”

Slechts een in allerijl gearrangeerd gesprek behield Kok toen voor de Racers. In de eerste wedstrijd na de winterstop tegen De Treffers kreeg Kok dan eindelijk wel de kans om zich te bewijzen. ,,Heerlijk gevoel en ik pakte al snel een onmogelijke bal uit de kruising. Toen dacht ik dat het goed zat.”

Het noodlot sloeg een uur later toe: ,,Ik opende op links, zette een stap terug en ging vol door mijn enkel. Echt verschrikkelijk!” De gescheurde enkelband zorgde er voor dat Kok slechts vanaf de zijlijn kon toekijken hoe VRC onder leiding van de inmiddels aangestelde Jan Gaasbeek kampioen werd in de derde klasse.

En nu keept Kok dan in de tweede klasse en dat doet hij tot nu toe heel succesvol: ,,Ik moet wel zeggen dat ik me in de voorbereiding vooral in de wedstrijden heb laten zien. Tijdens de trainingen had het wel wat beter gekund, ik kwam wat zwaar terug van mijn vakantie op Mallorca. Maar de trainer kon niet meer om heen.”

Kok keept ondanks zijn jonge leeftijd als een routinier, wat toch wel bijzonder te noemen is: ,,Ik ben pas keeper geworden toen ik in de C2 van DOVO speelde. De ene wedstrijd stond ik spits en de andere keepte ik. Het seizoen erna werd ik vaste keeper in de C1, in de tweede divisie.”

Als tweedejaars A-junior besloot Kok zijn loopbaan bij VRC voort te zetten, waar hij inmiddels het volste vertrouwen geniet van zijn team en vooral van trainer Gaasbeek, van wie het contract voor twee seizoenen werd verlengd: ,,Terecht, het is af en toe een botte boer, maar wel in de goede zin van het woord. Hij is altijd eerlijk en iedereen weet wat hij aan hem heeft. Ik zie uit naar de tweede competitiehelft. We hoeven voor niemand bang te zijn, dat hebben we nu wel bewezen.”

BLIK RICHTING PITCHERSHEUVEL

2018 was een bewogen jaar voor Max Kok. Op Koningsdag overleed zijn 61-jarige vader Peter. ,,Samen met mijn broer Nick verzorgde ik hem. Hij leed al jaren aan een spierziekte, dus het was goed zo.”

Elke keer als Kok het hoofdveld van VRC op loopt wordt hij geconfronteerd met het gemis: ,,Ik kom uit een echte honkbalfamilie en zijn wens was om uitgestrooid te worden over een honkbalveld. Blue Socks was op dat moment de pitchersheuvel van het veld naast ons veld aan het vervangen. We hebben de as van mijn vader toen daar uitgestrooid. Ik kijk elke keer als ik op het veld loop even opzij om naar het veld van Blue Socks te kijken. Trouwens, het was echt ongelooflijk hoe ik in die tijd gesteund ben door de ploeg en de begeleiding. Dat doet me nog steeds enorm goed.”