VRC 4 kan er geen genoeg van krijgen

6 april 2019. Die datum zal niet bij alle VRC’ers in het geheugen gegrift staan. Maar de mannen van het vierde zullen die zaterdag nooit vergeten. Het sterrenensemble van Ies van Hunnik en Bertus van Holland kroonde zich die middag tot kampioen. En dus is het – we kunnen er geen genoeg van krijgen – zaterdag opnieuw tijd voor een feestje.

Nu we toch strooien met historische data. Ook 20 november 2006 is er eentje voor in de annalen van de club. Om exact 20.55 uur werd het eerste mailtje voor de oprichting van het huidige team de lucht in geslingerd. Een letterlijk citaat: ‘We kunnen met zn allen bij de enige echte voetbalclub in tveen lid worden… VRC!’

Sindsdien is het huidige 4e een schitterend stel. Het voetbal stelt niets voor, dat weten we best. In de donkere spelonken van het amateurvoetbal werken we op zaterdagmiddag onze wedstrijdjes af. Maar wij hebben er het grootste plezier in. Sommige jongens kunnen moeiteloos nog goals van elf jaar geleden oplepelen, als Hugo Walker – zijn wij echt al zó oud? – in zijn beste dagen. De gigantische missers en defensieve flaters vergeten we voor het gemak.

Maar er zit een stijgende lijn in. We worden elk jaar wat beter, winnen steeds meer potjes en dromen ieder seizoen van het kampioenschap. Maar dromen daadwerkelijk uit laten komen, dat valt nog niet mee. Jaar in jaar uit lopen we de titel mis. Gelukkig blijven de witte zakdoekjes langs de kant uit. Het teammanagement blijft elk jaar het vertrouwen uitspreken in trainers Ies en Bertus. Aan hun tactische prietpraat ligt het niet, net zo min als onze prestaties aan de bar.

Dit seizoen halen de coaches hun gelijk. Onder hun bezielende leiding groeit VRC 4 vanaf september in de reserve 5e klasse 14 uit tot geduchte titelkandidaat. Alles lijkt mogelijk: van een gezamenlijk ontbijt op de vroege zaterdagochtend tot meer dan 16 man op de training in januari. Op zaterdag 1 december pakken we de koppositie. In een rechtstreeks duel wordt VRC 5 met 0-5 geklopt.

De kampioenstrein raakt op stoom. In de eerste maanden van 2019 winnen we al onze wedstrijden, met als gevolg dat we op 6 april al kampioen zijn geworden. Het kanonnenvoer op die middag is opnieuw het vijfde van ons mooie cluppie. Met liefst 8-1 wordt de titel een feit. We vieren het feest in stijl. De onderkant van een bierdienblad fungeert als onze kampioensschaal…

Dat kan dus beter. Komende zaterdag is het vierde opnieuw spekkoper, want dan gaan we opnieuw los. Om 14.00 uur spelen we de laatste wedstrijd van het seizoen tegen CJVV 6. Na afloop van dit doelpuntenfestijn krijgt ons aller aanvoerder Erik van Holland de echte schaal uitgereikt, gevolgd door een tweede titelfeest inclusief barbecue op het terras. De middag wordt ook opgeluisterd door aanwezigheid van diverse oud-vedettes van het vierde.

Het is tevens een van de laatste wedstrijden van Tondeuzeman, die de lokroep uit Suriname niet kon weerstaan. Hij gaat volgend seizoen de vuile meters maken in Paramaribo. Daarnaast zullen trainers Ies en Bertus – inmiddels verzekerd van een contractverlenging voor onbepaalde tijd – á la Van Gaal een kampioensspeech verzorgen. Benieuwd wat ze te zeggen hebben? Kom dan zaterdag naar veld 3 – het hoofdveld verdient ons niveau niet, dat snappen we heus wel – naar sportpark Spitsbergen.