Algemeen

VRC – FASE 3 ROOKVRIJE SPORTOMGEVING

0 377

Met ingang van het komende seizoen gaat de laatste fase in van het volledig rookvrij maken van ons sportcomplex.

FASE 3: Op het gehele sportpark is het niet meer toegestaan om te roken!!

ROOKVRIJE VOETBALVERENIGING

Een voetbalvereniging is een belangrijke plek waar kinderen en volwassenen elkaar ontmoeten, elkaar aanmoedigen en van elkaar leren. En goed voorbeeld, doet goed volgen. De KNVB is sinds 2017 partner van de beweging ‘Rookvrije Generatie’.

Het goede voorbeeld, binnen en buiten de lijnen, is daarbij van groot belang.

Want zien roken, doet roken.

In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportclub draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Ook maatregelen die stapsgewijs worden ingevoerd, zoals niet roken bij de jeugdwedstrijden, kunnen al een groot verschil maken.

 

Op 26 maart 2018 is ons besluit om ons sportcomplex gefaseerd rookvrij te maken, via een gezamenlijk persbericht met DOVO aangekondigd. Zie onderaan dit bericht het persbericht van 26 maart 2018

Bij deze startfase (fase 1) zijn de eerste maatregelen genomen:  Een rookverbod rondom onze nieuwe kunstgrasvelden (velden 2 en 3) en tevens hebben wij iedereen vriendelijk verzocht niet (meer) in de directe omgeving van onze kinderen te roken. Ongeacht waar je bent.
Daarbij is een extra verzoek uitgebracht aan al onze trainers, leiders, overige vrijwilligers en senior spelers:
Houdt er rekening mee dat jullie voor veel kinderen een voorbeeld zijn. Zeker wanneer je in functie / in tenue bent.

Bij fase 2 was het roken alleen nog toegestaan op het terras aan de zijde van het veld 1 en in het speciaal bestemde ‘rokershoek’. Het allerliefste zagen wij rokers alleen nog in de ‘rokershoek’.

En nu dan fase 3: een volledig rookvrij sportpark

Helaas wordt er dit seizoen nog wel gerookt op plekken waar het niet toegestaan was. Met name rond veld 2 en het terras bij veld 2. Het is zeker minder dan voor de start van rookvrije campagne. Maar laten we elkaar er op aan blijven spreken! De ervaring is dat de roker dat prima accepteert.

Dank voor uw medewerking en begrip, in het bijzonder voor de toekomst van onze kinderen.

Bestuur v.v. VRC

De voorzitters van Dovo (Jan Willem de Groot) en VRC (Gerrit Jan van de Weerthof) bij het bord Rookvrije generatie. – Foto: KNVB Media

Niet meer roken op het sportpark waar kinderen bij zijn, dat is de afspraak die DOVO en VRC uit Veenendaal gezamenlijk hebben gemaakt. Over iets meer dan een jaar moeten de sportaccommodaties vrijwel helemaal rookvrij zijn. VRC-voorzitter Gerrit Jan van de Weerthof is er blij mee. “Dit zou de tendens in heel Nederland moeten worden.”

Wanneer je samen optrekt, wordt het gemakkelijker geaccepteerd dan wanneer je er alleen voor staat

De aanleiding voor de maatregelen was een mailtje van een ouder, nu een dik jaar geleden. Of het roken niet aan banden gelegd kon worden bij de voetbalclub, zo luidde de vraag. Een terechte opmerking, vonden ze bij VRC. Na het bestuderen van het stappenplan van de Hartstichting kwam de club via een informatieavond van Sportservice Veenendaal in contact met DOVO, de grootste vereniging van Veenendaal. De clubs besloten samen op te trekken.

Acceptatie

Dat had zo zijn voordelen, vertelt Van de Weerthof. “Bij het ontwikkelen van het beleid, maar vooral ook in de acceptatie. Wanneer je dit als twee grootste voetbalverenigingen van Veenendaal invoert, dan wordt het gemakkelijker geaccepteerd dan wanneer je er alleen voor staat. We hebben zeker steun aan elkaar gehad.” Contact werd er ook gezocht met andere voetbalverenigingen. “Maar daar hebben we verder niets meer op gehoord. Jammer, maar ik respecteer hun keuze. Hopelijk willen zij er op een later moment ook nog stappen in gaan zetten.”

De afgeschermde plek waar nog wel gerookt mag worden bij VRC.

Op het persbericht dat eind maart vanuit de twee clubs de media in werd gebracht, kwam maar weinig reactie. “We hebben positieve geluiden gehoord, dat zeker”, weet de VRC-voorzitter. “Maar echt heel veel, nee. En eigenlijk in het geheel geen negatieve reacties.” Misschien dat het algemeen geaccepteerd wordt? Hij schudt zijn hoofd. “Een paar weken na het persbericht zagen we nog steeds sigarettenpeuken liggen langs het kunstgrasveld. Beleid maken is één, maar het handhaven is een tweede.”

Stappenplan

Beleid maken is één, maar het handhaven is een tweede

Van de Weerthof hoopt dan ook dat mensen elkaar op hun gedrag zullen gaan aanspreken. “Je wilt zelf niet als politieagent rondom de velden moeten struinen. Je wilt graag dat de mensen een appèl doen op elkaar.” Om dat proces zoveel mogelijk natuurlijk te laten verlopen, hebben DOVO en VRC de maatregelen uitgespreid over een langere periode. In drie stappen moeten de verenigingen in het seizoen 2019-2020 een vrijwel geheel rookvrij sportterrein hebben.

Stap één ging daarbij in met het versturen van het persbericht. Niet meer roken op de kunstgrasvelden en niet meer roken op alle velden waar kinderen bij zijn, zo luidde die. Fase twee gaat in bij aanvang van het nieuwe seizoen. Niet meer roken op alle velden, of er nou kinderen in de buurt zijn of niet. Stap drie is de laatste fase. Vanaf het volgende seizoen, seizoen 2019-2020, zal er ook op het terras bij de kantine niet meer worden gerookt, op een kleine, afgesloten rookzone na.

Wennen

“We hebben begrepen van andere verenigingen in West I waarmee we regelmatig een ‘benen op tafel-vergadering’ hebben – waarin alle onderwerpen bespreekbaar zijn – dat zo’n geleidelijke invoering het beste werkt. Mensen krijgen dan de gelegenheid om aan het beleid te wennen en wanneer het algemeen geaccepteerd is, zal iemand ook sneller iemand anders die wel staat te roken, daarop aanspreken.”

Roken op plekken waar veel kinderen zijn, moet zoveel mogelijk aan banden worden gelegd

Van de Weerthof en de andere bestuursleden van VRC en DOVO staan volledig achter het beleid. “Dit zou de norm moeten worden bij alle sportverenigingen in Nederland”, betoogt de preses. “Ik vind ook dat mensen niet teveel betutteld moeten worden, maar roken op plekken waar veel kinderen zijn, moet zoveel mogelijk aan banden worden gelegd. Zien roken doet roken. We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen, zeker op een sportpark.”

ROOKVRIJE VOETBALVERENIGINGEr zijn veel gratis materialen beschikbaar die sportbestuurders ondersteunen om actief aan de slag te gaan op hun eigen vereniging. Bekijk ook hoe andere voetbalclubs aan de slag zijn gegaan met dit onderwerp.

STAPPENPLAN HARTSTICHTINGBekijk hier het stappenplan van de Hartstichting naar een rookvrije sportaccommodatie.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenementen

  • Geen evenementen

Toernooien

Bekijk hier het

Challenge

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy