Algemeen, Uitgelicht

VRC in het nieuws

0 275

Het is 1952 als een aantal jongens bij zondagvoetbalvereniging Veenendaal op zaterdag willen voetballen. Maar als het bestuur daar geen oren naar heeft, besluiten ze zelf een zaterdagvoetbalvereniging op te richten. Naam: Geel-Blauw. Onder protest van collega-verenigingen wordt de naam na een jaar veranderd in Veenendaalse Racing Club oftewel VRC. Er wordt gevoetbald en getraind aan de Brinkersteeg en op enkele velden aan de Middellaan. Tot 1978. Spitsbergen wordt dan nieuwe locatie. Deze krant praat met voorzitter Gerrit Jan van de Weerthof (65) en commerciële man Gert Hendriksen (50) over VRC wat de afgelopen jaren een onstuimige groei heeft meegemaakt en waar nog geen einde aan lijkt te komen. Als er een club een podium verdient, dan is dat VRC: er is passie voor voetbal maar ook voor elkaar! “En dat is nou juist het doel van dit interview”, stelt Van De Weerthof vast die de club tien jaar voorzit. “Veel mensen hebben geen weet wat voor club wij zijn.”

 

Door Gertjan van Capellen (De Rijnpost)

Gert Hendriksen links op de foto en met Gerrit Jan van de Weerthof bestuurders van voetbalclub VRC.
Een club met een duidelijke visie en dankzij de wijk Oost altijd groeiende.

We zitten buiten op het prachtig aangelegde terras voorzien van bestickerde tafels en banken. Het coronavirus moet immers
buiten de poort worden gehouden middels protocollen. Zo staat niet alleen de club maar ook de KNVB erin. Maar we zitten niet voor lang buiten, een bui dreigt roet in het eten te gooien, net als corona. “Het was en is nog steeds een verschrikkelijk moeilijke periode waar we middenin zitten.
Als gevolg van de lockdown ging in de maanden maart, april en mei de hele boel op slot en de vraag was hoe houden we de boel overeind. Ondanks dat we een gezonde club zijn moest er wel een tegemoetkoming worden aangevraagd die indirect door de gemeente werd gehonoreerd. Het is zeker niet de makkelijkste periode geweest waar we als club voor hebben gestaan”, weet de voorzitter.

Aangescherpt

Hendriksen vult aan: “Hoe vang je het financieel op juist door dat je je omzet kwijt raakt en wat te denken van de huur en contributie. Zonder
overheidssteun krijg je dit niet op orde. Iedere week werden de protocollen weer aangescherpt. Dat doet wel wat met een voetbalclub. Waar
voetbal een ontmoetingsplek moet zijn moesten we ons houden aan gekoppelde restricties. Maar we hebben onze schouders eronder gezet.
Gelukkig zitten we nu in een wat rustiger vaarwater al moeten alert blijven”, aldus Hendriksen. Wat is het mooie, afgezien van coronatijd, van het besturen van een club als VRC?

Driejarenplan

Hendriksen: “Bij een club als VRC kent iedereen elkaar en samen zorg je ervoor dat de boel draait, corona of geen corona. Hier heerst de niet lullen maar poetsen mentaliteit.
Belangrijk is om de cultuur van de club vast te houden en de ambities niet uit het oog te verliezen. Zo is er een driejarenplan opgesteld, iets wat bij bedrijven ook gebruikelijk is. Bestuurlijk moet het op orde zijn, dat is evident. Voor veel mensen is VRC hun tweede thuis waar een kaartje gelegd kan worden en een biertje kan worden gedronken. Door corona mag dan het verenigingsgevoel een krasje hebben opgelopen, toch werd de boel grondig aangepakt zoals het schilder- en schoonmaakwerk dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die VRC kent.”
“Leuk houd je besturen als je ziet dat de club zich ontwikkeld’, gaat Van De Weerthof verder. In de huidige situatie met een wijk als Veenendaal-Oost in ontwikkeling, groeien wij explosief. En groei betekend immers vooruitgang. Nou en daar offer ik mezelf graag vele uren per week voor op.
Besturen blijft mensenwerk al wordt er natuurlijk wel eens verschillend gedacht. Maar we komen er altijd samen weer uit”, aldus de voorzitter wiens vader medeoprichter was van Geel-Blauw, het latere VRC. Natuurlijk liepen we in pre-coronatijden als vereniging ook wel eens ergens tegenaan.
Hendriksen: “Het opvullen van vacatures is zo’n dingetje. Vrijwilligers doen hun stinkende best voor het reilen en zeilen van de club. Als bestuurder is het zaak een vinger aan de pols te houden. Zo moet er gelobbyd worden, geanticipeerd en vooruit worden gekeken. Zo komen er nieuwe kleedkamers waar je de gemeente voor nodig heb. En alles kost tijd en energie, energie die ik er overigens graag insteek.”

Uitdaging

Van De Weerthof: “Besturen is zeker anno 2020 een uitdaging zeker om aan de eisen van de tijd te voldoen zoals zonnepanelen, die we al hebben  maar nog niet genoeg, en warmtepompen. Energie neutraal is geen utopie. Dat komt eraan”, aldus een trotse voorzitter die VRC flink wil verduurzamen. Is VRC een begrip in en buiten Veenendaal? “Zeker weten”, oreert de voorzitter. “In de voetbalwereld zeker. Qua ledental zijn wij op één na de grootste voetbalclub van Veenendaal. Wij moeten dus klaar zijn als de club blijf groeien. De voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang.”
Hendriksen: “Naast de kleedkamers krijgen ook de fietsenstalling, de parkeerplaatsen en de infrastructuur naar de velden, die door de gemeente worden uitgevoerd een beurt wat de veiligheid ten goede komt.” En hoe zit het op sportief gebied? “Ook daar willen we graag scoren”, aldus de voorzitter.

Derde club

“Als het om prestatiesport gaat, en dan hebben we het over het eerste team die nu in de 2e klasse G district Oost uitkomt, willen we de derde club van Veenendaal worden na DOVO en GVVV. We hebben de ambities om nog een stapje hoger te gaan voetballen. Als het om de breedtesport gaat, het grootste aandeel van de club, liggen de accenten anders.” Hendriksen: “Wij leiden onze eigen jeugd op om ze, mits potentie, door te laten groeien naar VRC 1 of 2. Dan blijft in ieder geval het familiegevoel binnen de gelederen. Daar is de technische commissie voor omdat te monitoren.”

VRC in cijfers

Er zijn 66 teams die meedoen aan de KNVB competitie, 56 mannen/jongens teams en 10 vrouwen/meiden teams.
Van deze teams spelen er 6 op de vrijdagavond 7×7 voetbal (35+ mannen en 30+ vrouwen). De rest speelt op de zaterdag. Daarnaast hebben ze de JO7 en de JO6 die de Spitsies en de Tigers worden genoemd. Zij spelen niet in een KNVB competitie. Zij trainen en houden hun eigen wedstrijdjes. Er zijn 7 teams elk bestaande uit 5 spelers. Alles opgeteld zijn het dus 73 teams. VRC heeft 5 velden in gebruik waarvan 3 kunstgras. Er lopen 25 trainers en er zijn 300 vrijwilligers bij de club betrokken.

Netwerken via de VBC

Tot slot kunnen verenigingen niet zonder sponsors, in dit geval Huis en Hypotheek, sinds heugenis hoofdsponsor. Eigenaar Dave Smits, ooit
oud-betaald voetballer bij Willem II, is een Bourgondiër maar bovenal een sociaal bewogen man die VRC leden de kans geeft bij hem te mogen werken. Dat sport en business hand in hand gaan bewijzen VRC en de VBC ofwel de Veensche Business Club. Het is een club voor ondernemers die VRC een warm hart toe dragen en zo extra steun kunnen genereren bij het inwerking zetten van projecten die de club ten goede komen.

Aan het einde nemen we nog een ‘Geel-Blauwe rakker’, het eigen VRC Weizenbier, gebrouwen door Stadsbrouwerij Veenendaal.

Dat past helemaal bij de toegankelijkheid die de club zo omarmt. ‘Welkom zijn en je thuis voelen is de basis voor het bereiken van sportieve prestaties’, is dan ook de missie. De visie is dat alle leden, ouders en verwanten het maximale uit het voetbal halen, plezier te beleven en dit delen”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenementen

  • Geen evenementen

Toernooien

Bekijk hier het

Challenge

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy