Algemeen, Uitgelicht, VRC 1

VRC pakt periodetitel na zinderend slot

De 2-1 overwinning tegen Lunteren heeft ervoor gezorgd dat VRC de tweede periodetitel heeft bemachtigd. De ploeg van Jan Gaasbeek keek lang tegen een achterstand aan, maar wist in de slotfase toe te slaan. De aanwezigen op het sportpark kregen daardoor toch nog iets moois te zien, want de wedstrijd was niet om aan te gluren. ,,Het was zelfs verschrikkelijk, maar denk je dat dit mij uitmaakt met zo’n uitslag?”

Bron Veenendaalse krant / Jeroen van der Veer; Foto’s Ted Walker
Bron overige foto’s en Video VRC

Op de wedstrijd stond onbewust de nodige spanning. Ondanks dat iedereen bij de Veenendalers al wekenlang spreken van ‘lijfsbehoud’, kon niet ontkennen dat ze maar wat graag die periodetitel wilden pakken. De inhaalwedstrijd tegen Lunteren moest daarvoor gewonnen worden en in die missie slaagde het.

TIJDSDRUK Maar oh, oh oh… wat ging het moeizaam. Doordat veel vaste basisspelers schitterde in afwezigheid, moesten eigen talenten uit de jeugdopleiding opstaan. Jan Gaasbeek was niet bang hen voor de leeuwen te gooien en de jongelingen toonden aan dat ze mee kunnen met het niveau. Toch ging er in de eerste helft niet veel goed; VRC verloor tweede ballen en ook kwam het maar nauwelijks alleen voor de keeper. De uitspraak van middenvelder Edwin van den Berg, in de veertigste minuut’ naar zijn teamgenoten was dan ook alleszeggend: ‘we zijn geen team. Zet eens met z’n allen druk’.

In de tweede helft bleef het speelbeeld ongewijzigd en kwamen de bezoekers na een uur spelen op voorsprong. Een schitterende omhaal was voor Max Kok onhoudbaar en de periodedroom leek hierdoor te verdwijnen. De tijd werd VRC’s grootste tegenstander en met nog tien minuten op de klok gaf niemand nog wat voor de kansen van de Veenendalers.

VOETEN LATEN SPREKEN Tot Edwin van den Berg achter een vrije trap ging staan. Na diverse gemiste pogingen van Ruben Rentenaar, eiste de middenvelder de bal op en schoot deze schitterend binnen. ,,Op de training schoot Ruben alles raak. Daarom was hij de aangewezen man, maar ik ben blij dat Edwin na drie gemiste pogingen zei dat hij hem ging nemen”, aldus een glunderende Gaasbeek.

De bal werd direct uit het net gehaald en met nog acht minuten te spelen was het geloof terug. De drive om te winnen leek vijf minuten voor tijd te worden beloond, maar invaller Achraf el Azzouzi kopte in kansrijke positie over. ,,Ik kan helemaal niet koppen”, sprak de latere matchwinnaar. ,,Ik ben een technische voetballer, die zijn voeten moet laten spreken.”

TOETJE Nou, die spraken. De klok gaf negentig minuten aan toen Bas Muller de bal strak voorgaf. Erik van de Putte vloog aan de bal voorbij, maar daarachter stond El Azzouzi. Met zijn eerste VRC-treffer bezorgde hij de thuisploeg een periodetitel. ,,Ik had wat goed te maken na die kopbal. Ik weet dat Erik klein is en gokte er al op dat de bal aan hem voorbij ging. Ik twijfelde niet, zetten mijn voet erachter en daarna kwam de ontlading. Heerlijk.”

Het feest op het complex van VRC was gigantisch en Jan Gaasbeek was het middelpunt van de feestvreugde. De trainer glunderde van oor tot oor, maar was ook realistisch. ,,Ons doel was ons veilig spelen en daar hebben we nog wat puntjes voor nodig. Neemt niet weg dat dit fantastisch is en dat het seizoen een heel mooi toetje gaat krijgen. De jongens, die mentaal ijzersterk zijn, hebben dit verdiend.”

Foto’s VRC