Algemeen, Uitgelicht

VRC stapt geleidelijk over op kartonnen snack bakjes

0 158

Patat bakjes van plastic zijn goedkoop, maar niet erg duurzaam. De bakjes zijn licht en waaien makkelijk weg. Zwerfafval van een plastic bakje is niet afbreekbaar en blijft voor altijd in het milieu rondzwerven. Geen fijn idee. Tijd voor iets beters!

Karton is biologisch afbreekbaar. Als zwerfafval is karton niet wenselijk, maar het brengt geen onomkeerbare schade aan. Het is gemaakt van natuurlijke vezels en zal in korte tijd oplossen en vergaan.

Vanaf het komende seizoen stappen wij daarom geleidelijk over van plastic naar karton. Omdat kartonnen bakjes € 0,05 duurder zijn, zullen we de prijzen van de snacks waarschijnlijk met € 0,05 moeten gaan verhogen.

Horeca commissie

 

Ballonnenstokjes, plastic borden, rietjes, bekertjes gemaakt van plastic; het wordt allemaal verboden in de Europese Unie. Vandaag presenteerde de Europese Commissie al eerder uitgelekte plannen om het gebruik van kunststof producten te beperken. Wattenstaafjes, snoepwikkels, roerstaafjes en bestek van plastic mogen voortaan niet meer gebruikt worden.

De bedoeling is, om te voorkomen dat plastic als zwerfvuil in het milieu en vooral in de zee terechtkomt. Sommige producten worden verboden. “Maar alleen als er een alternatief voorhanden is”, schrijft de commissie in de voorstellen. En die alternatieven moeten ook betaalbaar zijn. De voorstellen moeten de komende jaren van kracht worden.

In de praktijk betekent dit dat plastic bakjes worden vervangen door bijvoorbeeld kartonnen of papieren bakjes. Gratis plastic bekertjes kunnen in de toekomst ook niet meer. Voor alles waar plastic in zit, zal statiegeld of een heffing moeten worden betaald.

Binnen zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. In 2025 moet al 90 procent van alle plastic drankflessen worden ingezameld. Als stok achter de deur heft Brussel een speciale EU-belasting op plastic.

Verder komen er etiketten en extra mededelingen op producten, zoals: maandverband, vochtige doekjes en ballonnen, over de schadelijkheid voor het milieu.

Bron: NOS

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toernooien

Bekijk hier het

SponsorKliks

Contact

Sportpark Spitsbergen VRC
Spitsbergenweg
3902 HL VEENENDAAL
Telefoon kantine: 0318 – 511041
Ma-VR van 8:30 -11:00 uur / ZA van 8:00-17:00 uur
Privacy