VRC tevreden over seizoen

Veenendaal – De spelers van trainer Jan Gaasbeek hebben alles gegeven in de wedstrijd tegen Sparta Enschede. Ze speelden in de na-competitie voor promotie, maar ze zijn eruit gegaan door een gemiste strafschop. Eindstand 2-2, na verlenging 3-3. VRC kon met opgeheven hoofd het veld verlaten. Ze hadden de tweede klasser Sparta Enschede knap lastig gemaakt.

Bron; De Rijnpost / Co Keulstra.

Bert van de Weerd, Jan Westerhof en Marcel Hofman hebben het bij VRC prima naar hun zin. Zij leiden de jeugd op of begeleiden het eerste en tweede elftal. (Foto: Co Keulstra).

“Het is een mooi seizoen geweest”, vertelt Marcel Hofman. Marcel begeleidt het eerste en tweede elftal van VRC. “In de wedstrijd tegen Enschede zat alles in. We hebben alles gegeven en zijn op het randje uitgeschakeld. Jammer dat we onszelf niet beloond hebben. We hadden een grote dubbeldekkerbus vol met supporters en velen waren met eigen vervoer gekomen. Het hele seizoen hebben we veel supporters langs de lijn. Dat zegt wel iets over de club. Ook ons tweede elftal werd periodekampioen. Op de allerlaatste speeldag verspeelde ze helaas het kampioenschap en werd De Meern 2 kampioen”.

Opleidingsplan

Bert van de Weerd is technisch coördinator van de onderbouw: “We hebben veel jeugd en er komen er steeds meer bij. We werken nu één jaar volgens ons nieuwe opleidingsplan ICT. Dit staat voor Inzicht, Creativiteit en Techniek. Elke week lever ik complete trainingen aan alle trainers van de onderbouw. Dit gebeurt met een cyclus van acht weken, daarna herhalen we weer. Leren door herhaling!

We beginnen bij de allerkleinsten al met de opleiding. Met de VRC Tijgers onder de zeven en de Spitsies onder de zes jaar. Daar spelen we niet mee in de competitie maar trainen op woensdag en zaterdag met elkaar. De meest ‘opvallende’ speler van die week, krijgt een week lang een grote Spitsie/Tijgerbeer mee naar huis. Uiteraard zorgen we er voor dat aan het einde van het seizoen ieder kind de beer naar huis heeft mogen nemen. Goed voor hun sociale emotionele ontwikkeling.

We hebben bij elkaar ruim 25 jeugdteams onder de 12 jaar. Gelukkig hebben we de beschikking over drie kunstgrasvelden. We groeien tegen de klippen op.

Bij ons draait alles om ‘gezonde’ discipline en speelwijze. De kleintjes mogen bij ons hun eigen gang gaan, ze hoeven niet perse de bal rond te spelen. Individuele acties zijn het beste voor ze, dan hebben ze ook veel meer speelplezier”.

Hofman: “Met ingang van volgend seizoen gaan we de selectiespelers een beloning geven, maar het is wel zo dat we minstens 75 procent spelers willen hebben van eigen kweek. En bij de bovenbouw wordt hard gewerkt om de voetbalkwaliteit en de kwaliteit van de trainers te verbeteren. Zo komt Ronald de Roos weer terug en gaat de spelers onder 19 trainen. Daar zijn we erg content mee. Ronald gaat met zijn ervaring de overstap van de jeugd naar de senioren begeleiden”.

Positieve coaching

Jan Westerhof is coördinator van de bovenbouw: “Er wordt bij de jeugd veel gekeken naar techniek en individuele acties. Wij doen aan positieve coaching, foutjes mogen gemaakt worden, daar wordt van geleerd. Vroeger werd er veel op straat gevoetbald, dan werd je gehard in de duels.

Alle trainers krijgen bij ons een interne cursus en oefeningen aangereikt. Wij werken creatief met kinderen, als ze in de bovenbouw komen, kennen ze de basis en de techniek, dat scheelt veel. De jeugdopleiding is gericht op doorstroming naar de senioren en naar de selectie.”

Bij VRC worden op maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 24 juli, voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 14 jaar, voetbaldagen gehouden. Elke dag wordt er gevoetbald, en wordt begeleid door professionals uit de sport, het onderwijs en pedagogiek. Men krijgt een compleet voetbaltenue, Pannashow van wereldkampioen Nasser El Jackson, lunch, fruit en snacks. VRC werkt hiermee samen met Ubuntu Sport. Van de Weerd: “Teamsport is uitermate geschikt om kinderen naast sporttechnische vaardigheden ook persoonlijke vaardigheden mee te geven, waar ze de rest van hun leven van profiteren. De ontwikkeling op deze vlakken is belangrijker dan de overwinning zelf! Dus ouders, gun uw kinderen deze mooie voetbaldagen bij VRC. Daar komen ze super enthousiast vandaan omdat ze beter hebben leren voetballen en samenspelen.
Met een supertof programma dat de kinderen motiveert om te werken aan techniek, mentaliteit en teamspel. Voor info en inschrijven: www.ubuntu-sport.com.

Centraal in de opleiding bij Spitsies en VRC Tijgers staat de ‘Creatieve ontwikkeling’ van de kinderen. VRC wil de kinderen opleiden om ze zo goed mogelijk in staat te stellen dat zij zelf complexe voetbalsituaties op kunnen lossen. Hierbij zal de ontwikkeling van de driehoek centraal staan: Inzicht-Creativiteit-Techniek. Naast de ontwikkeling van deze drie pijlers, zullen ook de motorische ontwikkeling van (gezonde) discipline belangrijke elementen zijn.

Gerrit Jan van de Weerthof (voorzitter VRC): “Op 4 juni 2004 werd Huis & Hypotheek Veenendaal hoofdsponsor van VRC. Vijftien jaar later is Huis & Hypotheek nog steeds onze hoofdsponsor en zijn we op weg naar de 20 jaar! Een opmerkelijke mijlpaal die we niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. De komende weken is voor iedereen die Veenendaal binnenkomt rijden te lezen dat VRC ontzettend dankbaar is voor deze geweldige Hoofdsponsor. Dave Smits dank namens alle VRC’ ers! Wij komen begin van het nieuwe seizoen nog uitgebreid terug op deze enorme mijlpaal”.