Algemeen, Meiden, Uitgelicht

Wedstrijdvormen 11 tegen 11 en 9 tegen 9 bij MO13 t/m MO20

In de categorie A meiden spelen alle teams altijd 11 tegen 11. Dit is namelijk de vorm die de meeste meiden het liefst spelen. De KNVB doet momenteel onderzoek naar de meest geschikte wedstrijdvorm voor alle O13-competities. Mocht er gekozen worden voor een andere vorm dan de huidige 11 tegen 11, dan wordt deze in alle MO13 competities doorgevoerd.

In de categorie B meiden wordt er gewerkt met een flexibele wedstrijdvorm. In principe spelen de teams ook 11 tegen 11, maar is er ook een mogelijkheid voor 9 tegen 9. Hier worden wel voorwaarden aan gesteld. Er komt geen 9 tegen 9-competitie. De teams die 9 tegen 9 voetballen, doen dit in een competitie waarin ook regulier 11 tegen 11 wordt gespeeld. Het kan dus zijn dat teams die structureel 11 tegen 11 voetballen zich soms moeten aanpassen. Bij de competitie-indeling proberen we het aantal 9 tegen 9-teams per competitie te beperken zodat het aantal keer dat een team zich moet aanpassen, beperkt kan blijven.

Waarom ook 9 tegen 9 toestaan?

Door 9 tegen 9 aan te bieden, zijn er meer teams en bij een tekort aan speelsters hoeft een team geen baaldag op te nemen of een terugtrekking in te dienen. Baaldagen en terugtrekkingen zorgen er namelijk voor dat meidenteams in meidencompetities veel minder wedstrijden spelen dan teams in andere competities.

Meiden balen daarvan en zien 9 tegen 9 als een prima alternatief, omdat deze wedstrijdvorm het meest lijkt op 11 tegen 11. Door de deelname van meer teams kunnen we de competities ook nog eens beter indelen, leukere wedstrijden aanbieden en de reisafstanden enigszins beperken.

Kortom, door de mogelijkheid om uit te wijken naar 9 tegen 9:

• Worden er meer wedstrijden gepland en daadwerkelijk gespeeld.
  • Denken we baaldagen, terugtrekkingen, niet op komen dagen en wedstrijdwijzigingen op het laatste moment voor een groot deel te kunnen voorkomen.
  • Kunnen teams die incidenteel of structureel (te) weinig speelsters hebben voor het spelen van 11 tegen 11, toch gewoon ieder weekend spelen.
  • Krijgen teams met incidenteel of structureel (te)veel speelsters voor één team en (te) weinig speelsters voor twee teams, een oplossing aangereikt om elk weekend met meerdere teams te kunnen voetballen.
  • Creëren we meer aanbod, wat de kans vergroot op goede competities (met bereisbare afstanden).

Het is mogelijk om met een 9 tegen 9-team in de categorie B meiden te starten, als een team structureel minder dan 12 speelsters heeft.

Kijk voor alle informatie op de website van de KNVB