Algemeen, Uitgelicht, VRC 1

Wijzigingen in voetbalpiramide: aanpassingen in promotie- en degradatieregeling

De ledenraad amateurvoetbal van de KNVB heeft zaterdag 18 juni 2022 besloten om in een tijdsbestek van twee seizoenen te komen tot een aanpassing van de voetbalpiramide. Dit leidt tot een aangepaste promotie- en degradatieregeling in de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024. Concreet komt het erop neer dat er binnen het amateurvoetbal met ingang van het seizoen 2022/2023 toegewerkt wordt naar een nieuwe voetbalpiramide die in het seizoen 2024/2025 gerealiseerd zal zijn.

Vanaf het seizoen 2023/2024 is in de 1e klasse sprake van een gemengde competitie (zaterdag- en zondagteams kunnen in dezelfde poule uitkomen). Voor de 2e klassen en lager geldt de scheiding tussen zaterdag en zondag. Afhankelijk van het totale aanbod wordt per seizoen en per speeldag beoordeeld hoeveel poules op de betreffende speeldag worden geformeerd.

Om te voorkomen dat er sprake is van een te groot aantal degradanten vindt de versterkte degradatie plaats over twee seizoenen. Daar waar mogelijk hebben we gekozen om promotie- en degradatie plaats te laten vinden via de nacompetitie. Hierdoor wordt voorkomen dat er te veel teams rechtstreeks degraderen en houden we de competitie langer spannend en hebben meer teams de mogelijkheid om zich door middel van wedstrijden in de nacompetitie te handhaven.

Wijzigingen in 2e klasse A t/m C District West 1 seizoen 2022/2023
(VRC 1 komt uit in de 2e klasse C)

• De kampioenen promoveren naar de 1e klasse
  • De periodekampioenen spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 10 en 11 van de 1e klasse A promotie-/degradatiewedstrijden voor één plaats in de 1e klasse
  • De nummers 9, 10 en 11 uit 2e klasse A, B en C spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 3e klasse A t/m D een nacompetitie voor drie plaatsen in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal
  • De nummers 12 en 13 uit de 2e klasse A en B en de nummers 12, 13 en 14 uit de 2e klasse C degraderen naar de 3e klasse van het zaterdagvoetbal
  • De ledenraad amateurvoetbal heeft in juni 2022 besloten dat een vereniging met ingang van het seizoen 2023/2024 niet met twee standaardteams mag uitkomen in de 1e klasse of hoger. Hieruit voortvloeiend is het voor Koninklijke HFC en AFC niet mogelijk om met het standaardteam dat nu uitkomt in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal te promoveren. Tevens kunnen deze teams niet deelnemen aan de nacompetitie tussen de 1e klasse en 2e klasse. Het bovenstaande betekent dat bij een kampioenschap van één van de hierboven genoemde teams het eerstvolgende team van de eindrangschikking van de betreffende poule dat wel mag promoveren rechtstreeks promoveert. Als door één van de genoemde teams een periode is gewonnen, dan wordt conform artikel 2.2.1. lid 6 van het handboek competitiezaken veldvoetbal 2022/’23, een vervangende periodekampioen aangewezen.