Aan de zijlijn bij VRC O10-1

Op moment van schrijven heb ik nog geen idee of dit stuk geplaatst gaat worden op de mooie vernieuwde website van VRC. Dat gokje ga ik maar wagen. Voor de mensen die mij niet kennen, ik ben Patrick Rebergen, voormalig jeugdspeler, 1e elftalspeler, elftalleider VRC 1 (of tegenwoordig met een mooi woord teammanager) en voormalig bestuurslid. Op dit moment 1 van de drie trainers bij VRC O10-1. Samen met Rick de Koning en Jochem van Hardeveld proberen wij sturing, houvast en plezier te geven aan de kinderen uit het team.
Voor de start van dit seizoen bedacht ik ineens: Hoe leuk kan het zijn als ik elke week (waar mogelijk) een voorbeschouwing schrijf over het team en dat deel in de groepsapp van ouders, waar kinderen in mee lezen. Veel mensen weten het niet, maar na mijn actieve loopbaan bij VRC 1 schreef ik voor elke wedstrijd van VRC 1 een voorbeschouwing als leesvoer voor supporters, spelers en tegenstanders. Een voorbeschouwing is een stuk tekst vooruitlopend op een wedstrijd. Ik ging dus kijken of ik dit nog in de vingers had en ging het delen aan onze leuke en fanatieke meelevende ouders van VRC O10-1.

Een kleine indruk van voorbeschouwing 1
Op deze warme ochtend kwam ik het sportpark oplopen en zag daar een lichtflits… Wat is dat? Bliksem, een vallende ster, nee dat niet maar het ging zo snel. Een blond koppie met korte beentjes en aan zijn voeten een bal vastgekleefd. Acties maken, dribbels…Ik dacht nee is het hem echt! Ja, Noud is back in town.
Met een kleinere groep begonnen de trainers de training. Met die hitte was ik jaloers op Younes, Jill en Nieboer. Zij lagen lekker aan het zwembad en genoten nog even van hun vakantie, heerlijk.
Na een aantal hete trainingen en een week verder stond de start zaterdag op het programma. Fijn om iedereen te zien, niet alleen de spelers maar ook de ouders. Tof om Berrie (vader) op zijn elektrische step te zien racen op het sportpark. Het groen/witte tenue van FC Groningen te zien bij Nieboer. De lach en het schoudertasje van Younes. De lenigheid en duelkracht van Tibbe. Het pannenkoek eten van Jens. De prachtige aanname van Koning. De vrolijke glimlach van Jill, maar in het veld een leeuwin.
De muur Thijs die nergens voor terug deinst. En onze aanwinst Ten Hove, wat een energie en vrolijkheid straalt hij uit. Zo ken ik zijn vader (Anne ten Hove) niet, die is al chagi als zijn halve omhaal misgaat.
Als trainer met nog twee dikke vingers (bij een partijtje tussen kinderen en ouders bezorgde ik mezelf twee vinger uit de kom) stond ik te genieten, net als Noud.

Na deze eerste voorschouwing kreeg ik lovende reacties. Wat mooi en leuk om te lezen. Ga je dit vaker doen Patrick? Ja, zei ik heel enthousiast. Maar elke week pieken lukt VRC 1 al niet, laat staan ik zei de gek. Maar goed na een aantal voorbeschouwingen verder, kwam ik erachter dat het geen voorbeschouwingen meer waren. Het werden hele presentaties. Elke speler en het team omwikkelde zich, dus ook de trainers moeten aan de bak. Het leuke hieraan is dat je spelers en ouders kan complementeren, maar ook iets meegeven of corrigeren op een tactische manier.

Voorbeeld:
Terug naar de kleedkamer. Onze talenten kleden zich om, sfeertje zit er goed in en ouders zorgen ervoor dat de kinderen netjes en op tijd klaar zitten. Wij als trainers hebben nu twee wedstrijden meegemaakt en vinden het prettig de kinderen na het omkleden naast elkaar op de bank te zetten.
Hierbij bespreken we de laatste tactiek door en stoort het als een paraplu omvalt (Ja Patrick jouw paraplu) Wij willen vragen aan de ouders die op dat moment in de kleedkamer zijn, de kleedkamer te verlaten. Totaal geen verwijt maar een leerproces voor ons als trainers. Wij willen natuurlijk niet dat u onze tactiek hoort en dit doorspeelt aan tegenstander of wellicht Louis van Gaal om alle credits te krijgen als we wereldkampioen worden.

Professionele presentaties werden gedeeld in de ouderapp met elftalfoto, opstellingen, statistieken en een stukje tekst als voorwoord.

De mooiste vind ik deze nog, hoe ik iedereen later zie op een feest.

Het WK
Heerlijk toch de hele dag voetbal op televisie in huiskamer of op de werkvloer. Mogen de kinderen ook op school kijken? 1 ding staat vast morgenavond gaan we samen kijken. Erg leuk en attente uitnodiging van de familie Koning. In het oranje de verjaardag van “meester aanname Sem” vieren met hopelijk een overwinning voor Nederland. Het gaat een groot feest worden waarbij ik al verder denk hoe deze toppers later een feestje vieren.
Jens: de DJ (vraag een plaatje aan) - Ten Hove: gastheer (zorgt dat iedereen het naar zijn zin heeft)
Noud: de act van de avond (baltovenaar) - Nieboer: de man van de beveiliging (met een V)
Younes: koning op de dansvloer - Thijs: op –en afbouw van de feestzaal
Koning: de casanova die stoer van zich afkijkt - Tibbe: wedding crasher en entertainer 1e klas
Jill: een lot in de loterij voor elke aanwezige man
Over de drie trainers doe ik geen uitspraak, maar aantrekkelijke barkeepers hebben we ook nodig

En draaien we niet door denken we weleens. Rick de Koning die onze wedstrijden filmt en er elke week weer een fantastisch samenvatting van maakt. Jochem de communicatieman naar ouders en een kei in zaken die gevraagd worden in het huidige voetbal. Claudia onze wasvrouw, Anne de Koning (operationeel manager), de verschillende ouders als spelbegeleiders, altijd genoeg auto’s, vele steun en support. Hier kunnen wij als trainers alleen maar jaloers op zijn. Daarom moeten wij ook iets terug doen voor de kinderen. De ontwikkeling van individuele spelers en het team staat voorop. Winnen is leuk maar niet het belangrijkste. De winst halen wij in de ontwikkeling die wij zien in het individu en als team.

We hebben bewust gekozen voor een gesloten instagram account en dat samenvattingen en overige zaken niet gedeeld worden. Nu ben ik al een aantal keren gevraagd om mijn teksten online te zetten. Bij deze dus een klein inkijkje bij VRC O10-1. Willen jullie meer zien aan presentaties, column, voorbeschouwingen of wedstrijdbespreking, spreek me even aan. Op dit moment zitten we in de 4e fase met een mooie competitie en zijn wij als trainers begonnen met zaken die wij steeds meer tegenkomen. Bijvoorbeeld een les van oud hockeycoach Marc Lammers.

Werken binnen een team betekent vooral uitzoeken hoe iedereen het beste tot zijn recht komt. Niet te veel vertellen wat ze moeten doen of moeten verbeteren. Probeer open vragen te stellen, dan gaan ze er zelf over nadenken. Als je samen de allerbeste wil worden of wil slagen dan moet je juist uitgaan van je sterke punten. Het verschil maak je in de top wanneer je van een 8 een 10 maakt en niet wanneer je van een 4 een 6 weet te maken.”

Hopelijk helpt het jullie trainers (als jullie dit lezen) om te zien hoe wij dit proberen uit te leggen aan het team.

  1. Omgaan met tegenslag. Lees mijn column
  2. Samen als team verdedigen en positief blijven: Zie onderstaande video (wedstrijdbespreking Jonathan-VRC)

Ik kan nog wel even doorgaan, maar wellicht wordt dit geeneens geplaatst op de mooie vernieuwde website. VRC de club van je leven, waar we het samen moeten doen. VRC the sleeping giant, niet stil blijven staan, ook wij als trainers en jullie als betrokken lid, ouder, supporter, vrijwilliger hebben we nodig.

Tot zover aan de zijlijn bij VRC O10-1.

Patrick Rebergen