JO12-2 beleeft mooi weekend op internationaal toernooi

We wilden het einde van een tijdperk op een gedenkwaardige manier uitluiden. Een tijdperk van jaren met bloedbroeders, die na dit seizoen allen hun eigen weg zullen gaan. Een aantal strijders stroomt door naar de JO13-1, de andere galácticos gaan schitteren in de JO13-2. Van de staf blijft alleen Cas actief als trainer: de ouder gedienden hangen hun kicks, fluit en pen aan de wilgen.

In onze zoektocht naar een geweldige apotheose, kwamen we uit bij Vechte Cup – Schüttorf in Duitsland, even over de grens bij Oldenzaal. Het leek bijna te mooi om waar te zijn. Een internationaal toernooi over drie dagen uitgesmeerd, met overnachting en verzorging in de mooiste accommodaties. En nog net een plekkie vrij voor ons. Dit ging hem worden!

Vrijdag 16 juni

16:00u vertrek vanaf de parkeerplaats Spitsbergen. De meesten zijn gelukkig op tijd en dat Nico iets later zou zijn, dat komt voor niemand meer als een verrassing. Dit keer geheel door overmacht hoor, dat moet gezegd. Na een goed anderhalf uur sturen, komen we aan bij ons basiskamp voor de volgende twee dagen: Oberschule Schüttorf. Auto’s uitladen, bureaus aan de kant schuiven, luchtbedden oppompen en vlug door naar de aula om nog wat lauwe pasta zonder saus naar binnen te werken.

Om 19:15u begint namelijk de openingsceremonie in de voetbalarena van FC Schüttorf 09. Na een klein half uur stevig doorstappen komen we aan op het volgelopen sportpark. Dat we hier heel wat gaan beleven de komende dagen, is meteen duidelijk. Wat een ambiance! We kunnen nog mooi achter aansluiten in de mars het veld op en onze naam schalt door de speakers (plaatselijk uitgesproken als: fau fau fau er tsee). Op de terugweg vallen we nog even een supermarkt binnen om de nodige proviand in te slaan. Met wat chips en chocolade, is de pasta gauw vergeten. Inmiddels is de tank bij eenieder behoorlijk leeg, na zo’n bewogen dag. Dus kort daarna allemaal gestrekt, want we willen vlammen morgen!

Zaterdag 17 juni

Rond 06:15u slingert iemand Nana Mouskouri (https://www.youtube.com/watch?v=eOvibLXJxQ8) erin, want het is tijd om te ontbijten. Prima voor elkaar met onder andere potten Nutella op de lange tafels. We hebben pas om 13:30u onze eerste wedstrijd, dus voetballen de jongens wat op het schoolvoetbalveld. Rond het middaguur zetten we de wandeltocht in naar Sportpark Holmers Kamp.

Onze boys zijn ingedeeld in de vermeende poule des doods: Gruppe D. Tegen drie Duitse tegenstanders moet het gebeuren. SPVG Aurich is onze eerste opponent en nadat de eerste spanning van ons afgegleden is, beginnen we te voetballen. 1-0 Jim (p), 2-0 Luc, 3-0 Joey. De tegenstander heeft weinig te vertellen, behalve hun trainer die een eigen speler ‘zum Kotzen’ naar het hoofd slingert. Nederland 3 – 0 Duitsland; lekker begin.

Tweede potje op centercourt tegen angstgegner SV Zweckel. Dat beetje angst blijkt gegrond, want deze jongens zitten op voetballen hoor. Toch een snelle 1-0 uit een penalty van Jim. Niet lang daarna de 1-1. Onze aanvoerder en rots in de branding Dante, wijst onze mannen de weg. Aan het einde maken de Zweckels het meest aanspraak op de drie punten. Maar dan, in de laatste seconden Deyan 2-1! Op zijn Duits, wat smaakt ie goed.

Met zes punten in de tas en al zeker van de kwartfinales, spelen we onze laatste tegen FC Schüttorf. We hebben inmiddels door dat ze Arjen Robben nooit echt volledig begrepen hebben in Duitsland, want de scheidsen blijken vrijgevig met penalty’s. Uitslag 2-0 en daarmee poulewinnaar.

In de kwartfinale, inmiddels 18:30u, ontmoeten we De Tubanters. Al bij de warming up blijkt dat wij verreweg het fitst van de twee zijn. Na 9 gemiste kansen, wijst Jem ons de weg met de 1-0 en 2-0. Jimmy 3-0 en Dylan maakt het familiefeestje compleet met de 4-0 tot besluit. Scheidsrechter, gut geflossen😉. Bij de laatste 4: wat een geweldige prestatie!

Zondag 18 juni

De finalerondes staan vandaag op het menu. De hondstrouwe aanhang uit Nederland is ook weer van de partij. We zijn nog over met drie andere grootmachten. Halve finale tegen Académie Roubaix fc. Dit semiprofessionele team met alleen de allerbeste voetballers uit de banlieues van Roubaix, wordt een pittige kluif. Na 4 minuten Franse storm, staan me met 0-2 achter. Ons massieve blok achterin met Koen, Ewan en Jim weet daarna erger te voorkomen. We gooien het over een andere boeg 2-3-3; Der Tod oder die Gladiolen! Na de 1-2 kunnen we geen vuist meer maken en rest ons de troostfinale.

Laatste wedstrijd tegen de Belgen van Proost Lier gaan we weer met de borst vooruit het veld in. De energie is op, maar we willen altijd voetballen. Ondanks de nodige reddingen van de sterk keepende Yismael, in zijn laatste wedstrijd als keeper, verliezen we met 0-3. Het is goed zo.

Moe maar tevreden halen we onze bekers voor de 4e plaats op. Het was een fantastisch avontuur voor onze toppers. Dit zit voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Werkelijk alles zat erin: Ballfreundin Eva – Bitburger – Bratwurst – Boursin – Buitenlucht kerkdienst bij het zwemmeer – Bezinning in de Biergarten – Broekhoest in de slaapzak – Ballades en polonaise over de banken – en bovenal Broederschap

Allen bedankt voor de mooie jaren. Wat zijn we gegroeid als team en individueel. We gaan dit missen, maar vergeten zullen we het nooit. Fijne vakantie allemaal en we zien elkaar weer na de zomer bij de club van ons leven!

Groet, Bob, Cas, Jaap en Nico – staf vv VRC JO12-2