‘Speciale gast’ bij de Veense derby: kampioensploeg VRC 1 van 20 jaar geleden

Al 20 jaar is Huis & Hypotheek van Dave Smits hoofdsponsor van VRC. Ook 20 jaar geleden speelde dezelfde Dave Smits in het eerste elftal van VRC. In seizoen 2003/2004 werd dit team kampioen. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum is zaterdag 25 mei bijna de voltallige spelersgroep en staf van dat seizoen aanwezig bij de wedstrijd VRC – De Merino’s.

124 Eredivisiewedstrijden

Dave speelde in de jaren negentig 124 Eredivisiewedstrijden voor Willem II, de club uit zijn geboortestad Tilburg. Daarna kwam hij twee jaar uit voor TOP Oss en vervolgens twee seizoenen over de landsgrens in het truitje van Koninklijke FC Verbroedering Geel, waarvan de tweede jaargang in de Belgische Eerste Klasse (de Eredivisie van onze zuiderburen).

Bij Willem II was Dave ploeggenoot van onder meer de latere wereldtopverdediger Jaap Stam en huidig technisch directeur van PSV, Earnest Stewart. Als centrumverdediger heeft Dave in die jaren persoonlijke duels uitgevochten met wereldtopaanvallers als Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en de Brazilianen Romário en Ronaldo.

In 2003 kwam Dave via Marco de Jong (tussen zijn twee periodes bij VRC in speler van PSV, NEC en TOP Oss) bij de Racers terecht om zijn spelersperiode af te sluiten. Uiteindelijk heeft Dave drie seizoenen de geelblauwe kleuren van het eerste elftal van VRC gedragen en verdedigd.

Derde én vierde helft heel belangrijk

Toenmalig elftalleider Peter van Ingen: “Vanaf zijn eerste dag bij VRC was al duidelijk dat Dave niet alleen de eerste en tweede helft, maar zeker ook de derde (kantine) en vierde (kroeg) helft erg belangrijk vond. Wij leerden hem snel kennen als een sociale jongen en gezelligheidsmens, het type bourgondische levensgenieter die wel van een feessie hield – en nog steeds. Het is in ieder geval nog nooit voorgekomen dat hij als eerste naar huis ging, haha. Hij paste goed bij de club en er was direct een klik met het team. Een stapavond met de selectie in het uitgaanscentrum van zijn geboorteplaats Tilburg kon ook niet uitblijven. De vakantie op Tenerife na het voetbalseizoen in juni is onvergetelijk.

En, niet onbelangrijk, de resultaten leden niet onder al die gezelligheidsactiviteiten. Presteren op het veld, plezier en gezelligheid gingen die jaren goed samen. Op het veld had Dave vooral meerwaarde met zijn tactisch inzicht, organiserend vermogen en coaching, hij zorgde mede voor rust achterin. Er was sprake van een geweldige onderlinge sfeer in de selectie, met enkele gangmakers ertussen. Dave kwam in een goede ploeg terecht. Een week voor het begin van de competitie speelden we bijvoorbeeld plaatsgenoot GVVV in eigen huis helemaal weg (0-3 overwinning tegen de Hoofdklasser). In zijn eerste seizoen in het tenue van VRC werd in mei 2004 meteen het kampioenschap behaald en keerden we na twee jaar terug in de Eerste klasse (destijds het op 1-na-hoogste amateurniveau). Kort daarna werd Dave met zijn bedrijf Huis & Hypotheek hoofdsponsor van VRC.

Dat is nu 20 jaar onafgebroken, een ongekend lange periode. Daarvoor mogen we Dave enorm dankbaar zijn. Wij hopen op zaterdag 25 mei een hele gezellige dag te beleven. En de intentie van Dave is om er samen met de liefhebbers weer vier helften van te maken!”

Op de elftalfoto: de kampioensselectie van het eerste elftal van VRC seizoen 2003/2004
Achterste rij: Gerard Jansen, Fred Roseboom, Sander Budding, Patrick Rebergen, Ronald de Roos, Ronald Versteeg, Piet van Tent en Peter Gardien.
Middelste rij: Peter van Ingen, Raymond van Leeuwen, Marc Hendriks, André Wildeman, Maarten Hasselaar, Pascal Jansen, Almar Hofstra, Marco de Jong en Steef van den Oosterkamp.
Voorste rij: Dave Smits, Jochem van Hardeveld, Bart van den Brink, Tony Rebergen, Anouar Tighadouini en Ruud Bettink.
Op de foto ontbreken Ab Tahiri en Barend Ditewig.