Vernieuwde spelregels O13/O14

Vanaf het nieuwe seizoen 2023/2024 gelden er nieuwe spelregels voor (een deel van) de O13 en O14-teams. Lees hieronder wat er voor wie gaat veranderen.

Voor wie

  • In alle districten in de leeftijdscategorie O13 in de categorie B.
  • Bij de MO13 teams geldt dit voor alle competities, zowel de Hoofdklasse (categorie A) als de 1e en 2e klasse (categorie B).
  • Alle O14 teams uitkomend in de categorie B in district Noord en West 1

Wat zijn de vernieuwde regels?

1. Zelfpass

Wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen.

2. Intrap/ indribbelen

De intrap/ indribbelen is een vervanging van de traditionele inworp. Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.

3. Tijdstraf

Als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een tweede gele kaart of directe rode kaart mag je helemaal niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.

4. Vliegend wisselen

Als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.